de stemming

Onzinnigheden

Studenten van de Universiteit van Amsterdam schrijven op wc-deuren in het universiteitsgebouw teksten die ook op cafédeuren staan. Don’t follow the crowd, take a short-cut. Maar soms gaan ze over politici. ‘Wouter Bos = slim’, maar ook: ‘een opportunist’. En Jan Marijnissen is ‘een lekkere kerel’.

In een radioprogramma had PvdA-lijsttrekker Wouter Bos al eens gezegd dat hij zijn hoofd zou kaalscheren om op Marijnissen te lijken – uit onderzoek zou blijken dat die door vrouwen aantrekkelijker wordt gevonden dan Bos. Maar een paar honderd UvA-studenten kwamen gisteren ook bij hem voor een verhaal dat in deze tijd nauwelijks geldt als aantrekkelijk: het ging over Europa, en de andere spreker was Kurt Beck, voorzitter van de Duitse SPD. Bos deed niet zijn best om de studenten te paaien. Het was raar, zei een jongen, dat Bos had gezegd dat de EU vrede en stabiliteit in Europa had gebracht. En de bezetting van Irak en Afghanistan dan? Er waren nog nooit zoveel conflicten geweest in de wereld als de afgelopen vijftig jaar. Bos: „Je moet in één vraag niet allemaal onzinnigheden aan elkaar knopen. Dat doe jij wel.”

In het boekje dat Bos gisteren presenteerde op de Amsterdamse Dappermarkt, Wat Wouter wil, gaat het op maar vier pagina’s over Europa. Verder zegt hij vooral veel over de gebrekkige integratie van migranten, over sociaal-democraten die nu ‘streng maar rechtvaardig’ zijn voor nieuwkomers en werklozen, en over achterstandswijken. Dáár wil Bos aandacht voor. In zijn boek staat dat hij „enorm veel” heeft geleerd van Pim Fortuyn. Ook al had dat „in eigen kring” een beetje pijn gedaan. (PdK)

Hulpcommando

Het CDJA, dat was toch die kritische club die voortdurend kritiek had op het CDA? Ja, maar nu even niet. Normaal gesproken zijn ze de luis in de pels van hun moederpartij, maar de christen-democratische jongerenafdeling CDJA ontpopt zich in de verkiezingsweken tot het hulpcommando van het CDA-campagneteam. De T-shirts waarop lijsttrekker Jan Peter Balkenende als Che Guevara afgebeeld staat, zijn door het CDA in dankbaarheid aanvaard. Op de voorpagina van de campagnewebsite van zijn ze te bestellen. „Er zijn er al vijfduizend besteld”, zegt een CDJA-woordvoerder. „Het is een uit de hand gelopen grap.” Tijdens de laatste partijbijeenkomsten spelen de CDJA’ers de rol van cheerleader. Ze hebben groene shirts aan en houden borden omhoog als Balkenende spreekt. „Maak daar nou eens een foto van”, spoorde de lijsttrekker fotografen vorige week in Harderwijk aan. (GV)