Brussel tevreden na ‘vijf terreuraanslagen’

Het was een aanslag. Het waren er vijf zelfs. In vijf verschillende Europese steden. Grote aanslagen met vliegtuigen, enigszins te vergelijken met die in New York vijf jaar geleden.

Hoe gaat de Europese Unie met zo’n grootschalige crisis om? Dat was het doel van de terrorisme-oefening die maandag in Brussel in de burelen van de Europese instellingen werd gehouden.

Het was allemaal net echt. Hoewel. „Benadrukt wordt dat het scenario niet was gebaseerd op enige bestaande informatie dat dit soort aanslagen ook echt in voorbereiding is. Het ging om een puur fictieve beschrijving van gebeurtenissen”, aldus het na afloop uitgegeven persbericht.

Er wordt, om angstvisioenen te voorkomen, daarom ook niet te scheutig omgegaan met het verstrekken van details. Welke steden bijvoorbeeld werden aangevallen, blijft geheim. Maar er waren geen Nederlandse bij betrokken, wil de woordvoerder van Europees Commissaris Franco Frattini (Justitie) wel kwijt.

Het begon in de test allemaal maandagmiddag om half twee toen berichten binnenkwamen over nagenoeg gelijktijdige en gelijksoortige aanslagen in vijf Europese steden. Wat staat Europa vervolgens te doen? Want dat er bij dit soort grensoverschrijdende calamiteiten een taak voor de EU is weggelegd, spraken de regeringsleiders twee jaar geleden uit in de nasleep van de bomaanslagen in Madrid.

Toen kreeg de Europese Commissie, het uitvoerend bestuur van de Unie, de opdracht „binnen de bestaande structuren” een „crisismanagement systeem” te ontwikkelen, dat de taken van de lidstaten moet aanvullen. Tijdens de oefening ging ‘Brussel’ bijvoorbeeld na of het brandwondencentrum in Beverwijk nog ruimte had. Dat bleek het geval: er waren honderd bedden beschikbaar.

Werkte het op gewone dagen al complexe Europese overlegsysteem in tijden van crisis naar behoren? Ja, concludeerden betrokkenen. Alle instanties, organen, comités en stuurgroepen wisten wat hen te doen stond. Wel is de communicatietechnologie voor verbetering vatbaar.