Breedbandbloedneus

Twee leerlingen en een medewerker van een basisschool bleken onlangs een hersentumor te hebben.

Ouders denken dat een UMTS-mast de veroorzaker is.

De UMTS-mast op het dak van de Pieter Jelles Troelstraschool is sinds enkele dagen uitgeschakeld. Foto Maurice Boyer De UMTS-mast op de Pieter Jelles Troelstraschool in het Amsterdamse stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer is sinds enkele dagen uitgeschakeld. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer UMTS-mast op de Troelstraschool in Amsterdam-Geuzenveld is sinds enkele dagen uitgeschakeld Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 061031 Boyer, Maurice

Er is weinig aan te zien. Een hoop metaal. In het midden kabels, die uitkomen in een soort metalen keet. Daar zit alle apparatuur in. Of dit hem is? Twee installateurs van de UMTS-mast knikken. Bijna klaar, zeggen ze. Ruim dertig meter hoog is de mast. Hij is niet gevaarlijk hoor, zegt een van de monteurs. „Met je kop voor een magnetron hangen om te kijken of het eten al borrelt, dat is pas echt hartstikke slecht”, grijnst de andere monteur.

Iets verderop in het Amsterdamse stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer staat nog een UMTS-mast, bedoeld voor breedbandinternet via de mobiele telefoon. Het is een kleine, een meter of acht hoog. Het ding staat op het dak van de Pieter Jelles Troelstraschool.

De UMTS-masten zorgen al weken voor onrust in Geuzenveld/Slotermeer. De mast op de school sinds na de zomer, toen bekend werd dat bij een leerling, een ex-leerling en een medewerker van de basisschool een hersentumor was geconstateerd. De mast was de boosdoener, vreesden de ouders. En dus moest hij weg. Onder druk van de deelraad ging het stadsdeel met eigenaar T-Mobile overleggen. Ze kwamen overeen dat de mast op de school uit zou gaan, dat ze samen een nieuwe locatie gaan zoeken en er zolang een tijdelijke mast in gebruik zou worden genomen. Kosten voor het stadsdeel: ruim twee ton. De locatie van de tijdelijke mast? Ruim honderd meter verderop. En sindsdien zorgt de tijdelijke mast voor de ophef.

Want ook die tweede mast moet verdwijnen. Weg. Uit het zicht. In ieder geval niet midden in een woonwijk. De tijdelijke mast staat nu eigenlijk tussen twee basisscholen in. Aan de rand van het Eendrachtspark, waar veel kinderen spelen.

Met 120 meter verplaatsing schiet je niet veel op, geeft verantwoordelijk stadsdeelwethouder Tys de Ruiter toe. „Maar als stadsdeel kunnen we weinig.” Contractueel zijn ze verplicht om de mast van T-Mobile binnen een straal van 250 meter van de oude mast te plaatsen. „Het rijk heeft nu eenmaal afgesproken dat die masten er moeten komen. Dus juridisch kunnen wij niets beginnen.” Het schoolgebouw is eigendom van het stadsdeel. Jaarlijks ontving het stadsdeel 7.000 euro voor de mast.

Als je echt bang bent voor straling, schiet je nergens iets mee op, stelt De Ruiter. „Overal is straling. Maar die komt nooit boven de internationale normen uit.” Er is volgens hem onvoldoende kennis bij veel mensen over UMTS. De angst voor het onbekende en plotseling drie gevallen van hersentumoren; dat geeft commotie. Zelf maakt hij zich geen zorgen over de straling. Waarom ze dan toch de mast verplaatst hebben? „De emotionele argumenten hebben de doorslag gegeven. Het was bijna niet meer mogelijk om normaal les te geven op de school. Kinderen gingen vragen stellen over de mast. Sommige ouders hielden hun kinderen thuis.”

Want veel ouders weten het zeker: de straling van de mast is schadelijk. Hoofdpijn, duizeligheid, soms zelfs bloedneuzen; veel kinderen hebben er last van, zegt Nancy van Beest, die twee kinderen heeft op de Troelstraschool. Ook haar kinderen, zegt ze. En toen die gevallen van tumoren bekend werden, was de maat vol. Dat onderzoeken tot nu toe geen schadelijke gevolgen van UMTS-straling hebben aangetoond, zegt de ouders niets. Want wie zegt, dat die onderzoeken deugen? Dat er niet van alles verborgen wordt gehouden? Van Beest: „Toen het bekend was dat een aantal personen op school een hersentumor had, kwam T-Mobile plotseling langs voor werkzaamheden.”

Bij T-Mobile zijn ze verzet wel gewend, zegt een woordvoerster. „Maar wij kunnen er weinig aan doen. Op 1 januari 2007 moeten we een bepaalde UMTS-dekking hebben. Dat heeft de rijksoverheid bepaald.” Maar het bedrijf is de beroerdste niet. „We willen best meewerken aan verplaatsing.” Al betekent dat niet dat de mast op de school verdwijnt. Pas als er een nieuwe plek is gevonden voor een mast én die vergunning onherroepelijk is, gaat hij van het schooldak af. Want als het moet, zet T-Mobile hem weer aan. „Hij is nodig voor ons netwerk.” Sinds afgelopen vrijdag staat de tijdelijk mast aan.