Borat

scene uit de film Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006) FOTO: 20th Century Fox Sacha Baron Cohen 20th Century Fox

Het volgende typetje van de meervoudige persoonlijkheid Sacha Baron Cohen was aan een speelfilm toe. Na Ali G in da House is er nu Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan. Baron Cohen heeft nu een snor en heeft een zwaar Oost-Europees accent om zodoende te kunnen doorgaan voor de barbaarse Borat Sagdiyev, „de nummer twee tv-persoonlijkheid van Kazachstan, ijsmaker en zigeunervanger”. En met zoveel succes dat de Kazaakse overheid zich genoodzaakt voelde om een paginagrote advertentie in de New York Times te zetten, waarin zij bezwoer dat gefermenteerde paardenpis niet de nationale drank van Kazach

stan is en dat vrouwen er wel stemrecht hebben. In Duitsland hebben Sinti en Roma om een verbod van de film gevraagd. Seksisme en racisme zijn de vaste ingrediënten van de humor van Sacha Baron Cohen. Hij slaagt erin met één simpele vraag bij zijn gesprekspartners het meest elementaire antisemitisme bloot te leggen. Vraagt hij in een wapenwinkel: „Wat voor geweer raadt u aan voor het doden van een jood?” Antwoord van de verkoper: „Ik adviseer een 9mm of een Glock automatic.”

Regie: Larry Charles. Met: Sacha Baron Cohen, Ken Davitian. In: 65 bioscopen.