Bewegingen Britten steeds vaker vastgelegd

De Britse samenleving groeit sluipenderwijs uit tot een maatschappij waarin alle handelingen en eigenschappen van individuele burgers elektronisch worden vastgelegd. Deze waarschuwing komt van Richard Thomas, die door de regering is aangesteld om de privacy van Britse burgers te beschermen.

In geen ander democratisch bestuurd land worden de burgers volgens Thomas zo zeer in de gaten gehouden als in Groot-Brittannië. In een rapport meldt Thomas dat in Groot-Brittannië inmiddels al 4,2 miljoen camera’s op allerlei plaatsen volgen wat er gebeurt. Dat komt neer op één camera op elke veertien inwoners. Veel mensen worden dagelijks door tientallen, sommigen zelfs door honderden camera’s geregistreerd. Op straat, in de bus, in winkels, in garages en talloze andere plaatsen.

Maar de privacy wordt ook bedreigd door bonuskaarten van supermarkten en warenhuizen, die het consumptiepatroon van klanten vastleggen, en door identiteitsbewijzen met biometrische gegevens en elektronische pasjes bij (vervoers)bedrijven.

Deze week werd ook bekend dat Groot-Brittannië beschikt over de grootste databank ter wereld voor DNA-materiaal met monsters van 3,6 miljoen mensen. De databank was opgezet om te kunnen controleren of veroordeelde misdadigers recidiveren. Maar er blijken inmiddels ook DNA-gegevens van honderdduizenden volkomen onschuldige Britten in te zitten.