Bewegen voorkomt blindheid ouderen

Ouderen hebben veel minder kans om een verblindende netvliesslijtage te ontwikkelen als ze drie keer per week bewegen (sporten, fietsen of wandelen). Dat blijkt uit langdurig bevolkingsonderzoek in de Amerikaanse staat Wisconsin, waarvan resultaten deze week online verschenen in het tijdschrift British Journal of Ophthalmology.

Netvliesslijtage komt veel voor bij ouderen. Meestal is er niets van te merken, maar sommigen van hen, vooral tachtigplussers, ontwikkelen een ernstige vorm die ernstig slechtziend of blind maakt. Deze vorm, ‘natte maculadegeneratie’, blijkt minder voor te komen onder ouderen die, vanaf middelbare leeftijd, regelmatig bewegen. Van de mensen die een actief leven hadden, kreeg 0,7 procent de aandoening in de vijftien jaar dat het onderzoek duurde. Bij ouderen met een zittend bestaan was dat 2,5 procent.

Onder ‘actief leven’ viel alle activiteit, dus sporten, fietsen of wandelen, als het minstens drie maal per week gebeurde. Alléén wandelen hielp ook, maar minder en alleen bij deelnemers die ouder waren dan 65. Dat bewegers ook slanker zijn en een minder hoge bloeddruk hebben, daarmee hielden de onderzoekers rekening.

Uit de Rotterdamse Ommoord-studie, een vergelijkbaar bevolkingsonderzoek, bleek vorig jaar al dat het eten van veel groente netvliesslijtage voorkomt. Waarom gezond leven netvliezen minder doet slijten, is niet bekend. Betere bloedvaten, minder zuurstofradicalen, en minder chronische ontstekingen zijn alle genoemd.