Betere revalidatie na een beroerte

rotterdam, 2 nov. Een patiënt die aan een beroerte een grotendeels verlamde arm en hand overhield, heeft er baat bij om zijn goede arm twee weken in een mitella buiten gebruik te houden. De hersenfunctie van de verlamde hand wordt zo gestimuleerd, en een jaar later is dat nog steeds te merken. Deze revalidatiemethode wordt in Europese landen, en ook in Nederland, al jaren toegepast omdat in kleinschaliger studies het nut al was gebleken. Zeven ziekenhuizen in de Verenigde Staten hebben nu een groot onderzoek naar de methode gedaan dat vandaag verscheen in het tijdschrift Journal of the American Medical Association. De mensen die meededen, hadden aan het begin wel enige controle over hand en pols. Het is niet aangetoond dat het ook werkt voor patiënten die dat niet hebben.

Meer over het flexibele brein zaterdag in de bijlage Wetenschap & Onderwijs