Bescherming dingo helpt buideldieren

Rotterdam, 2 nov. Spaar de dingo, dan red je de buideldieren. Dat schrijven Australische biologen deze week in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the Royal Society B. Volgens de Australiërs heeft de dingo een belangrijke ecologische rol bij het in bedwang houden van de aantallen vossen en wilde katten. Sinds de Europese kolonisatie van Australië zijn er 18 buideldiersoorten uitgestorven, mede door de vossen en katten die de Europeanen meebrachten. De dingo, een wilde hond die zelf ook ooit met de mens meekwam maar dan al 4000 jaar geleden, zou deze vijanden van het Australisch natuurlijk erfgoed kunnen bestrijden. Maar dan zou er wel wat moeten veranderen in het gedrag van schapenboeren, die zich in grote delen van Australië tot doel hebben gesteld de dingo te elimineren omdat die ook af en toe hun vee pakt.