Belgie

Catwalkjuwelen Grote couturiers als Schiaparelli, Ungaro, Dior en Chanel lieten in de jaren vijftig, zestig en zeventig voor al hun modeshows speciale juwelen vervaardigen. Goud, zilver of edelstenen kwamen er bij deze stuk voor stuk met de hand gemaakte gelegenheidsontwerpen niet aan te pas. Wel metaal, hars, schelpjes, kraaltjes en andere goedkope materialen. Maar schitteren deden ze, in al hun fantasie en vaak ook letterlijk. Deze unieke catwalkversierselen zijn tegenwoordig gewilde verzamelobjecten. Godelieve Sigal was de meeste verzamelaars jaren te vroeg af. Uit haar collectie zijn in Le Grand-Hornu Images 600 prachtige stukken te zien.

Les paruriers de la haute couture, Le Grand-Hornu Images, rue Sainte-Louise 82, Hornu, t/m 18 febr., di t/m zo 10-18u. Inl www.grandhornu.be

Santé!Monsterlijk opgezwollen en anderszins aangetaste geslachtsdelen op sterk water vormen de trekpleister van de tentoonstelling Santé! Gezondheid? in het Brusselse stadhuis. Deze wassen modellen, want echt zijn ze gelukkig niet (al zijn het afgietsels), werden eind 19de en begin 20ste eeuw aanvankelijk gebruikt in het medische onderwijs. Later belandden ze op kermissen of in musea en vaak werden ze opgenomen in voorlichtingscampagnes ter voorkoming van geslachtsziekten. De affiches van de campagnes zijn vaak ware kunststukjes.

Santé? Gezondheid! Kunst op de bres voor medische preventie, Stadhuis, Grote markt, Brussel, t/m 14 jan., di t/m zo 10-17u. Inl 0032 22796445 en www.brupass.be

En verder Boekenbeurs van Vlaanderen t/m 12 nov, Antwerp Expo, Antwerpen www.boekenbeurs.be; Stanley Kubrick, t/m 7 jan., Caermersklooster, Gent 0032 92692910, www.filmfestival.be/stanleykubrick; Meesters van de precolumbiaanse kunst, t/m 29 april, Jubelparkmuseum, Brussel 0032 27417211, www.kmkg.be; Rondom Rembrandt, t/m 31 dec., Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen 0032 32387809, www.kmska.be;