Afghaansen willen niet verplicht terug

Afghaansen willen niet verplicht terug Den Haag, 2 nov. Vrouwelijke asielzoekers uit Afghanistan protesteren met het dragen van boerka’s voor het parlement tegen hun dreigende uitzetting. Vrouwen en kinderen vrezen voor hun vrijheid in het islamitische land. Het portret van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) kreeg ook een boerka. Verdonk is verantwoordelijk voor het asielbeleid. Onder het bewind van de Talibaan moesten vrouwen zich in het openbaar volledig bedekken. Dat hoeft van de nieuwe regering niet, maar de religieuze tradities blijven deelname van vrouwen aan het openbare leven tegenhouden, ondanks bijvoorbeeld de aanwezigheid van vrouwen in het parlement. Foto Peter Hilz WFA38:PROTEST AFGHAANSE VROUWEN EN KINDEREN TEGEN UITZETTINGSBELEID:DEN HAAG;01NOV2006- Afghaanse vrouwen en kinderen die rond het jaar 2000 naar Nederland zijn gevlucht, pleiten met een kleine demonstratie op Het Plein bij minister Verdonk om te mogen blijven in Nederland omdat het in Afghanistan nog lang niet veilig is. Minister Verdonk heeft toegegeven dat het voor vrouwen in Afghanistan niet veilig is als zij zich niet weer onderwerpen aan de cultuur van vrouwenonderdrukking. Daarom hadden de demonstrerende vrouwen ook een boerka bij zich voor minister Verdonk als symbool dat emancipatie niet bestaat uit het uittrekken van een boerka en dat emancipatie niet ongedaan gemaakt kan worden met het weer aantrekken van een boerka. Foto: Afghaanse vrouwen met de boerka voor minister Verdonk, die is wat omhoog geschoven zodat het gezicht zichtbaar is. WFA/wc/str. Dirk Hol WFA WFA