7 redenen om uit te gaan

Mory Kante spreidt de armen.

1 Uit eten met IENS

Kalkovens

Huizen: Havenstraat 111Tel. (035) 524 44 56. Keuken open 17.00-22.00, ma gesloten. Gem. prijs 3-gangen à la carte € 29,50Categorie: Aan het water

Op zwoele zomeravonden kun je hier goed buiten eten op het terras. Maar nu de herfst is begonnen, zit je binnen in de serre ook prima en heb je een prachtig uitzicht over het Gooimeer. De kaart is aan de kleine kant, maar de chef weet wat hij doet; van basic ingrediënten creëert hij verrassende gerechten. Al is de bediening af en toe een beetje rommelig, ze is in ieder geval vriendelijk en attent. Ook erg leuk is dat er buiten op je auto wordt gelet.goed | We hebben vrienden getrakteerd op een avond lekker eten. De wijn was lekker en wat belangrijker was: het eten ook. Mooie locatie en mooi gebouw. Ook de inrichting is smaakvol. Helaas kan er (nog?) niet geluncht worden. We komen zeker terug. (27-06-2006 M.D. te Huizen)goed | Een paar weken geleden hier voor het eerst gegeten en het was erg leuk! Elke vrijdag is het vismarkt: je kunt zelf een combinatie van vers uitgestalde vissen uitzoeken en met de kok bespreken hoe je dit bereid wilt hebben. Erg origineel en lekker! (03-06-2006 R.M. te Huizen)eet en recenseer mee opwww.nrc.nl/iensgoed | We hebben vrienden getrakteerd op een avond lekker eten. De wijn was lekker en wat belangrijker was: het eten ook. Mooie locatie en mooi gebouw. Ook de inrichting is smaakvol. Helaas kan er (nog?) niet geluncht worden. We komen zeker terug. (27-06-2006 M.D. te Huizen)

goed | Een paar weken geleden hier voor het eerst gegeten en het was erg leuk! Elke vrijdag is het vismarkt: je kunt zelf een combinatie van vers uitgestalde vissen uitzoeken en met de kok bespreken hoe je dit bereid wilt hebben. Erg origineel en lekker! (03-06-2006 R.M. te Huizen)

eet en recenseer mee opwww.nrc.nl/iens

2 DANS

CaDance: the banking room van Keith Derrick Randolph

Den Haag: Theater aan het Spui, kleine zaal. Tijd: 19.00. Inl/res: 070-3465272 & www.cadance.nl

Sinds begin 2006 werkt Keith Derrick Randolph aan drie solo’s die elk een toneelstuk van Samuel Beckett als uitgangspunt hebben: Not I, Footfalls en Happy Days. Een centraal gegeven in de stukken is dat ze speciaal zijn geschreven voor en worden gespeeld door vrouwen. Keith Derrick Randolph vertaalt ze in danssolo’s, waarin het karakter van de vrouw, haar emoties en stemmingen tot uitdrukking komen. Met the banking room presenteert Randolph twee van de drie solo’s. Ook morgenavond.

3 LEZING

Who wants to be monogamous?

Groningen: Academiegebouw aan de Broerstraat 5. Tijd: 20.00u. Kaarten: 2 euro. Voertaal Engels. Inl: 050-3635461 & www.rug.nl/studium

Waarom leven en paren bepaalde diersoorten met een vaste partner, terwijl ze meer partners kunnen hebben? Het is het raadsel van de monogamie. Volgens dr. Ulrich Reichard kunnen we door de studie van gibbons sociaalseksuele organisatievormen beter begrijpen. Het leven van deze Aziatische mensaap komt immers het dichtst bij dat van de mens. Reichard vergelijkt de seksuele strategieën van vrouwelijke primaten die in groepen met meer mannetjes leven met die van primatenpaartjes.

4 WERELDMUZIEK

Mory Kante

Maastricht: Theater aan het Vrijthof. Tijd: 20.15u. Toegang: 18 euro, studenten 12 euro. Res: 043-3505555 & www.theateraanhetvrijthof.nl

De Guinese zanger Mory Kante sluit vanavond zijn wereldtournee af in Maastricht. Kante had in 1988 met het nummer Yéké Yéké als eerste Afrikaan een miljoenenhit. In 2003 ontwikkelt hij een akoestische show, die later op het album Sabou verschijnt. Met deze show laat hij vanavond het publiek kennismaken met oude instrumenten als arc, balofoon, bolon, djembe, kora en ‘talking drums’. Na afloop is er in de foyer een afterparty.

5 DANCEFEEST

Fête69

Rotterdam: Off-Corso. Tijd: 22.00-5.00u. Tot 00:00 uur gratis entree, vanaf 00:00 uur 5 euro. Inl: 010-4113897 & www.off-corso.nl; www.fete69.hyves.nl

Iedere eerste donderdag van de maand is het voortaan Fête69 in Off-Corso. Vanavond is de eerste editie met live optredens van Tom Holkenborg aka Junkie XL en Erik de Jong, beter bekend als Spinvis. Verder met Jip Deluxe, SuperstarDJ69 en Eelco. Ter ere van de primeur kan je tot 00.00 uur gratis naar binnen. Junkie XL en Spinvis zijn er voor 0.00 uur.

6 MUZIEKTHEATER

Veenproef Zieke Zielen

Leiden: Diaconessenhuis. Tijd: 20.00u. Res: 071-3318053. Inl: www.veenfabriek.nl

In december speelt de VeenFabriek de voorstelling Zieke Zielen op locatie in het Diaconessenhuis. Ter voorbereiding lopen acteurs, muzikanten en kunstenaars enkele weken mee in de dagelijkse routine van het ziekenhuis. Van 2 tot en met 12 november presenteert de VeenFabriek VeenProef, een onalledaagse muziektheater-ervaring. Hierbij word je meegenomen op een route langs performances, concerten en installaties op verschillende locaties in het ziekenhuis die gewoonlijk niet voor patiënten of bezoekers toegankelijk zijn.

7 POPFESTIVAL

Popronde 2006

Leeuwarden. Inl: www.popronde.nl

Het reizend festival Popronde doet de aankomende twee weken nog vier steden aan: Leeuwarden (vanavond), Alkmaar (morgenavond), Leiden (9 november) en Eindhoven (10 november). Op één avond presenteren zo’n 25 opkomende, getalenteerde bands uit de selectie zich in een stad bij de deelnemende cafés, theaters en poppodia. Het festival is gratis toegankelijk. Na de optredens is er vannacht nog een afterparty (0.00 uur) in de Academie voor Popcultuur met Bobbsy Kingsize en Maniacs of Noise.