7 redenen om thuis te blijven

1 muziek

Kindamuzik muziekwebzine

www.kindamuzik.net

Het is een website ván muziekliefhebbers vóór muziekliefhebbers. Misschien zelfs wel een beetje voor de bovengemiddelde muziekliefhebber. „Maar dat willen we veranderen”, zegt redacteur Tijs Heesterbeek. „We willen toch meer richting de gemiddelde liefhebber gaan.” De site kindamuzik.net draait geheel op vrijwilligers. „Wij doen het voor eeuwige roem, gratis cd’s en vrije entree”, zegt Tijs lachend. De hoofdzakelijk twintig- en dertigjarige redacteuren vinden het gewoon erg leuk om naar muziek te luisteren en er deskundig, kritisch en onafhankelijk over willen schrijven. Dus waar op de website van Neerlands toonaangevende muziektijdschrift OOR veel artikelen alleen toegankelijk zijn voor abonnees, kunnen de 90.000 maandelijkse bezoekers van Kindamuzik alle 10.000 recensies, alle 890 interviews en de ruim 2.000 concertverslagen gratis en voor niets lezen. In samenwerking met VPRO’s 3voor12 wordt bovendien elke twee weken de ‘Zeven’ opgesteld, een kwaliteitsselectie van het actuele platenaanbod. Redacteur Tijs: „Onze redactie kiest er vijf, de VPRO mag twee platen kiezen.” (TW)

2 Wielrennen

Studio Sport: Portret Erik Dekker

Ned. 3, 22.50-23.45u.

Veertien jaar lang was Erik Dekker beroepsrenner. Op 4 november neemt de 36-jarige Drent afscheid van de actieve wielersport. Hij verruilt zijn fietsstuur voor een autostuur: volgend jaar wordt hij ploegleider bij Rabobank. Samen met Mart Smeets blikt Dekker terug op zijn carrière met grote overwinningen, ernstige valpartijen en – vrijwel onvermijdelijk – doping.

3 documentaire

Holland doc: Het verloren land

Ned. 3, 23.10-00.09u.

Nederland in 2070. De makers van deze toekomstdocumentaire zien het somber in. Nederland overstroomt en – zo meent een religieuze klimaatkenner – het land zal worden getroffen door een superstorm. De sombere scenario’s worden afgewisseld met angstaanjagende archiefbeelden van afbrokkelende poolkappen en kolkende, verwoestende overstromingen. Met acteerwerk van Pierre Bokma en commentaar van Geert Mak.

4 realitysoap

De Bouwers

RTL 4, 20.30-21.00u.

Na het grote succes van de vorige realitysoap rondom Frans Bauer, kan er weer acht afleveringen lang worden genoten van het turbulente leven van de volkszanger. Ditmaal worden hij, zijn familie en zijn medewerkers ‘De Bouwers’ gevolgd in hun voorbereiding tijdens de dertien concerten in Ahoy. Een kijkje achter de schermen van een concert dus, maar natuurlijk is Frans ook weer in zijn gewone doen en laten te zien.

5 Schilderen

Online schilderen

http://artpad.art.com/artpad/painter/

Stel, je voelt een creatieve bui opkomen. Je hebt een briljant idee voor een schilderij dat je eigenlijk meteen op doek zou moeten zetten. Alleen, normaal gesproken ben je niet zo creatief, dus de benodigdheden om te schilderen heb je niet in huis. Geen doek, geen verf, niet eens een penseel. Op de site van art.com kun je online schilderen. Je selecteert een penseel, de gewenste kleur verf en gaat aan de slag. Vormt het lege witte doek een blokkade voor je creativiteit? Je kunt ook een bestaand schilderij bewerken. De juiste lijst maakt je kunstwerk helemaal af. Door het vervolgens in de virtuele galerie te hangen, wordt het een waar museumstuk. Je kunt naderhand de totstandkoming van je schilderij bekijken, van de eerste tot de laatste klodder virtuele verf. Mocht je dan ooit nog eens wel een doek, penselen en verf in huis hebben, kun je je virtuele kunstwerk uitwerken tot een echt schilderij. (AS)

6 Drinken

Rollend cognacglas

Te koop op www.normann-copenhagen.com, kosten: 40 euro per paar

Deze cognacglazen staan niet, maar liggen op hun buik. Sterker nog, de glazen rollen rond op die buik. De cognac beweegt in dit glasontwerp van Normann Copenhagen intensiever dan in een staand glas. Hierdoor komt er meer zuurstof bij de cognac. So what? zal de onervaren cognacdrinker denken. Maar kenners weten dat een optimale toevoer van zuurstof zorgt voor een sterker aroma van de drank. Bovendien komt de cognac, door deze te laten chambreren (ofwel luchten), op kamertemperatuur. Een mooier boeket aan smaken is hiervan het gevolg. Omdat deze cognacglazen eigenlijk voorover hangen, moet je wel oppassen met gulzige drinkers: het glas mag natuurlijk niet al te vol. Deze glazen lijken daarom vooral bedoeld voor de cognacliefhebber, die weet in welke hoeveelheden en bij welke temperatuur je van deze drank het beste kunt genieten. (LvB)

7 Luisteren

Digitaal vinyl

Ion usb-platenspeler 149,99 dollar via www.pricegrabber.com

De oude sixties-collectie van je ouders, of al je in vinyl geperste jeugdzonden. Je draait ze bijna nooit meer. Zit je net lekker van een muziekje te genieten, moet je om de twintig minuten opstaan om dat ding om te draaien. En het neemt maar kastruimte in. Maar ja, weg doen is ook zo wat. Trek er eens een herfstachtige zondagmiddag voor uit. Plug de usb-draaitafel in op de computer, pak die bananendoos met platen, leg de schijf erop en druk op record. Digitaliseren maar. De doos kan, na een middagje vol jeugdsentiment, de eerstvolgende Koninginnedag aan de straat. De draaitafel draait 33 en 45 toeren. Met de software kun je krassen en ruis wegnemen. Natuurlijk ook erg geschikt voor de vinylfanaat die elke Koninginnedag weer met een koffer vol nieuwe juweeltjes thuiskomt en zich afvraagt hoe iemand die dingen ooit heeft kunnen wegdoen. (LvdV)

Met bijdragen van Laura van Baars, Ank Swinkels, Leendert van der Valk en Ton Wallast