Zuinige Zalm scoort in Europese vergelijking

„The finance ministers’ finance minister.” Zo kwalificeert de Britse krant Financial Times vandaag minister Gerrit Zalm in een vergelijking met zijn vakgenoten in de eurozone. De kern van Zalms beleid door de jaren heen was het versterken van de overheidsfinanciën en dus heeft de FT voor een karakterisering van Zalm slechts één woord nodig: hairshirted, ofwel: gaat gekleed in haren boetekleed.

In een rangschikking van de twaalf landen in de eurozone gebaseerd op hun financieel beleid sinds 2001, toen de groei in de eurozone inzakte, komt Nederland op een tweede plaats. Criteria zijn korten op overheidsuitgaven en hervormen van belastingstelsels. Andere criteria zijn denkbaar, erkent de FT, maar die twee „staan hopelijk voor enkele zaken die een minister van Financiën minimaal zou moeten doen”.

Ierland leidt deze rangschikking, maar dat betekent niet dat de Ier Brian Cowen nou zo goed is. Hij is namelijk „niet altijd krachtig – maar dat hoeft ook niet gezien Ierlands gezonde economie”. Cowen krijgt maar twee sterren.

Zalm hoort daarentegen tot de ‘drie-sterren-ministers’ en Nederland staat binnen deze elitegroep bovenaan. Zijn drie-sterren-collegas zijn Oostenrijker Karl-Heinz Grasser, Jean-Claude Juncker (Luxemburg) en Belg Didier Reynders. In de landenrangschikking qua beleid sinds 2001 komen deze drie slechts op de plaatsen acht (gedeeld door Oostenrijk en Luxemburg) en elf (België).