Zijn de bussen leeg? Stemronde 43 kan beginnen

Zijn de bussen leeg? Stemronde 43 kan beginnen New York. VN-medewerkers controleren of de stembussen leeg zijn voor de volgende ronde in de ‘deadlock’ tussen Guatemala en Venezuela. Ook een 43ste stemming in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties eindigde gisteren onbeslist. Een van beiden mag namens Latijns-Amerika en de Caraïben twee jaar een zetel in de Veiligheidsraad bezetten. Geen van beide landen denkt aan opgeven. Om de zetel te bemachtigen moet een land de steun van tweederde van alle 192 lidstaten hebben. In de de 42ste ronde kreeg Guatemala 105 stemmen, Venezuela 75 en Uruguay – genoemd als compromis-kandidaat – één stem. Na de 43ste telling had Guatemala er 106, Venezuela 78, Ecuador twee en Jamaica een. De VS is sterk gekant tegen een zetel voor Venezuela. Hugo Chavez, de radicale linkse president, noemde president Bush bij een speech in de VN onlangs nog een ‘duivel’. Guatemala gaf onlangs aan dat het de eigen kandidatuur ‘op den duur’ zal intrekken, als Venezuela hetzelfde doet. Vandaag is er mogelijk overleg tussen de ministers van buitenlandse zaken van beide landen in New York. Bekijk alle 43 stemmingen via ‘voting records’ op www.un.org/Depts/dhl of 74600 naar 7585. Foto AP/ Bebeto Matthews United Nations aides check that ballot boxes are empty before a vote in the United Nations General Assembly in New York, Tuesday Oct. 31, 2006. Venezuela and Guatemala are hoping to win enough votes for a seat on the United Nations Security Council and end a deadlock vote. (AP Photo/Bebeto Matthews) Associated Press

VN-medewerkers controleren of de stembussen leeg zijn voor de volgende ronde in de ‘deadlock’ tussen Guatemala en Venezuela. Ook een 43ste stemming in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties eindigde gisteren onbeslist. Een van beiden mag namens Latijns-Amerika en de Caraïben twee jaar een zetel in de Veiligheidsraad bezetten. Geen van beide landen denkt aan opgeven.

Om de zetel te bemachtigen moet een land de steun van tweederde van alle 192 lidstaten hebben. In de de 42ste ronde kreeg Guatemala 105 stemmen, Venezuela 75 en Uruguay – genoemd als compromis-kandidaat – één stem. Na de 43ste telling had Guatemala er 106, Venezuela 78, Ecuador twee en Jamaica een.

De VS is sterk gekant tegen een zetel voor Venezuela. Hugo Chavez, de radicale linkse president, noemde president Bush bij een speech in de VN onlangs nog een ‘duivel’.

Guatemala gaf onlangs aan dat het de eigen kandidatuur ‘op den duur’ zal intrekken, als Venezuela hetzelfde doet. Vandaag is er mogelijk overleg tussen de ministers van buitenlandse zaken van beide landen in New York.

Bekijk alle 43 stemmingen via ‘voting records’ op www.un.org/Depts/dhl of 74600 naar 7585.