www.nrc.nl

Judo. Redacteur Guus van Holland bezoekt het Nederlands kampioenschap judo. „Er is de laatste tien á vijftien jaar heel wat veranderd in het Nederlandse judo. Van een kabbelend titeltoernooi met vooral familie en vrienden op de tribune is nauwelijks sprake meer. Er is zelfs een heuse viptribune, waarop vertegenwoordigers van sponsoren, sportbonden en oud-kampioenen zitten. Glitter, glamour, geluid en spektakel bepalen de sfeer. Dit doet me denken aan de eerste wedstrijden, begin jaren negentig, in het Europa-Cuptoernooi van Kenamju, de club uit Haarlem. Veel licht, veel lawaai, veel (te veel?) sfeer in de Kennemer Sporthal. Vooral de Nederlandse judowereld keek argwanend toe wat zich daar in Haarlem afspeelde. Dat was toch niet zoals het hoorde in judo, met al zijn tradities en culturen. Judo is stilte, haast meditatief of contemplatief bezig zijn met de bewegingen van jezelf en je tegenstander.” Lees de column op

www.nrc.nl/sportblog

Dice Man. Michiel Waaijer, die door het leven gaat als de Dice Man en zijn dagindeling door het werpen van een dobbelsteen laat bepalen, is vandaag op bezoek bij Nieuwspoort. Hij hoopt er Jan Marijnissen te ontmoeten en hem over te halen tot een gezamenlijke lunch. Waaijer is vandaag in gezelschap van Wietske Keet, die graag nog één keer samen met de Dice Man de edge oversteekt. Na een wilde studententijd in Wageningen, is Wietske gaan werken voor de Unie van Waterschappen. Samen met de Dice Man bedenkt ze methoden om de sleur van het werk te doorbreken. Lees het weblog van de Dice Man, die deze week de de dobbelsteen werpt met lezers:

www.nrc.nl/diceman