Voorzichtig optimisme Noord-Korea

De onderhandelingen over beëindiging van het Noord-Koreaanse nucleaire programma worden mogelijk nog deze maand hervat. Maar diplomaten waarschuwen dat Noord-Korea’s nieuwe status van kernmacht toenadering er niet gemakkelijker op heeft gemaakt.

De hervatting van het zogeheten zes-partijenoverleg werd gisteren bekend gemaakt in Peking. De Amerikaanse president Bush zei „verheugd” te zijn over de nieuwe stap, maar zei ook dat er „nog veel werk” valt te verrichten.

Aan het zes-partijenoverleg nemen behalve Noord- en Zuid-Korea ook de VS, Rusland en Japan deel. China is voorzitter. Inzet is stopzetting van Noord-Korea’s nucleaire (wapen)programma in ruil voor economische steun. Vorige maand verhoogde het regime in Pyongyang zijn inzet door een ondergrondse kernproef te nemen.

In reactie op die test vaardigde de Veiligheidsraad sancties uit. Die VN-sancties blijven voorlopig. Maar uit opmerkingen van de Amerikaanse gezant Christopher Hill valt op te maken dat financiële sancties die de VS ruim een jaar geleden op eigen houtje instelden wel onderwerp van discussie gaan worden.

Het gaat om strafmaatregelen die het Amerikaanse ministerie van Financiën september vorig jaar nam tegen de Banco Delta Asia in Macau. Daarmee wilde het ministerie de „criminele activiteiten” van het regime in Pyongyang aanpakken, zoals het vervalsen van bankbiljetten, drugssmokkel en het namaken van sigaretten. Amerikaanse functionarissen hebben naderhand gezegd dat Noord-Korea daardoor veel harder werd getroffen dat men had vermoed.

Volgens Hill zal er een „mechanisme” worden gevonden om „zich te buigen over deze financiële maatregelen”, waarschijnlijk in „een soort werkgroep” van het zes-partijenoverleg. Daarop stemde Noord-Korea in met nieuw overleg. Hill, die in Peking ook bilateraal sprak met zijn Noord-Koreaanse tegenstrever Kim Gye Gwan, prees de „positieve” en „constructieve” toonzetting van het gesprek. Het nieuwe zes-partijenoverleg zal verder gaan op het punt waar het vorig jaar werd september onverwachts werd afgesloten: met een principeakkoord over denuclearisering, normalisering van betrekkingen en hulp.

Vorig jaar werd gesproken over een historische doorbraak, maar de Amerikaanse financiële sancties gooiden toen roet in het eten. Ruim een jaar verder lijkt die hobbel te zijn genomen, maar beschikt Pyongyang inmiddels wel over een atoombom. (AFP, Reuters)