‘Voetbalclub in drugs’

De Colombiaanse voetbalclub Cortulua, uitkomend in de tweede divisie, fungeert als dekmantel voor een van de grootste cocaïnebaronnen van het land.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën, dat die beschuldiging gisteren uitte in een persbericht, is de club een van de tien bedrijven die opereren namens Carlos Alberto Renteria Mantilla, een leider van het omvangrijke Norte del Valle-kartel in Colombia.

De club speelt in Tulua, vlak bij de zuidelijke stad Cali die al jaren bekendstaat als een centrum voor de drugshandel. Cortulua speelde om de Copa Libertadores in 2002, het Zuid-Amerikaanse bekertoernooi, en speelde vorig jaar in de hoogste divisie in Colombia.

Colombiaanse voetbalclubs zijn vaker in verband gebracht met de drugshandel. In de jaren tachtig bleek dat drugsbaron Pablo Escobar banden had met Atletico Nacional in Medellin. De gebroeders Rodriguez Orejuela van het Cali-kartel hadden connecties met voetbalclub America.

De Amerikaanse autoriteiten hebben alle commerciële banden met Cortulua verboden en hebben bevolen dat eventuele tegoeden van de club worden bevroren.