Uitzendinggemist.nl mag wél

Gereformeerden kijken geen televisie, maar ze zitten wel op internet.

„Misschien is het hypocriet, maar wij zien het als twee verschillende dingen.”

Illustratie Roel Venderbosch Venderbosch, Roel

Door Ewout Lamé

„Waarom zijn wij als refo’s tegen dansen?”vraagt iemand anoniem op Refoweb. „Veel dansen verdragen zich niet met het zingen van een lied tot eer van God!” antwoordt dominee Van Amstel uit Ede. Refoweb is één van de populairste websites gericht op ‘zwaar-gereformeerde’ jongeren. Ze kunnen er chatten, posten op het forum en vragen stellen over geloofskwesties aan een team van 150 predikanten.

Het lijkt een paradox: wat doen leden van de zwartekousenkerk op internet, als veel gereformeerden zelfs geen televisie hebben?

Bij José (16) en Marieke (19) Donkersloot thuis hebben ze geen televisie, maar wel internet. „Misschien vinden mensen dat hypocriet, maar wij zien het als twee verschillende dingen”, zegt Marieke. Leden van haar kerkgemeente namen internet voor school of werk. „Dat werd vaak als smoes gebruikt, want het was taboe. Nu kan iedereen online. Als iets de hele maatschappij bezig houdt, word je toch nieuwsgierig.”

De Gereformeerde Gemeenten (100.000 leden) namen in 2001 als één van de weinige kerkgenootschappen een formeel besluit over internet: nee, tenzij voor werk of studie. „Dat besluit is inmiddels ingehaald door de ontwikkelingen”, vertelt Laurens Kroon, jeugdwerkadviseur van de Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten. „We vinden internet maatschappelijk relevanter dan televisie.”

‘Gefilterd’ internet, dat wel. „Een belangrijk onderdeel van het gereformeerde christendom is dat mensen geneigd zijn tot het kwade”, legt Nico den Hartog (23) uit. „Het kwade op internet sluit aan bij het kwade in mijn hart.” Daarom heeft Nico zichzelf in bescherming genomen tegen geweld en porno door een filter te installeren.

Uit onderzoek van het Reformatorisch Dagblad blijkt dat jongeren uit conservatieve gereformeerde kerken vaker dóórklikken als ze op een ‘ongewenst iets’ stuiten dan jongeren uit minder behoudende gereformeerde kerken.

Veel gereformeerden hebben moeite met televisie. Toch kijken ze wel degelijk, maar dan online. „Ja, Uitzendinggemist hebben we wel ontdekt”, vertelt José Donkersloot. „Bovendien zit er tegenwoordig standaard een DVD-brander in je computer, dus films kunnen we ook kijken.”

Nico den Hartog keurt televisie af „vanwege de verkeerde inhoud.” „Ik vind het daarom hypocriet om online tv te kijken”, stelt hij. Toch deed hij het zelf één keer: een documentaire over SGP-leider Van der Vlies, die wilde hij niet missen.

Inmiddels daten gereformeerde jongeren ook via internet. Marieke leerde haar vorige vriend kennen in de chatroom van Refoweb, en haar huidige vriend ontmoette ze via een christelijke datingsite.

Vragen over het geloof, stel je via: www.refoweb.nl of 49333 naar 7585