Twijfel in VVD over effect campagne

Binnen de VVD-fractie is onrust ontstaan over de manier waarop de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november tot nu toe verloopt. Enkele Kamerleden vinden dat de toon van de VVD harder moet en dat lijsttrekker en fractievoorzitter Mark Rutte zich meer moet roeren nu Bos en Balkenende een tweestrijd lijken te voeren om het premierschap.

Dat heeft een ingewijde bevestigd. Enkele Kamerleden plaatsen vraagtekens bij de campagnes die prominente liberalen als Rita Verdonk, Gerrit Zalm en Henk Kamp voeren. „Doet dat niet af aan de kracht van de lijsttrekker?”, vraagt een betrokkene zich af.

Verdonk, die in mei dit jaar nog nipt van Rutte verloor in de strijd om het lijsttrekkerschap, voert campagne met een eigen vrachtwagen en een eigen website, stemrita.nl. Al eerder klonken vanuit de VVD geluiden dat Verdonk te veel voor zichzelf bezig is. Net als Kamp leidde Verdonk de afgelopen dagen inhoudelijke discussiebijeenkomsten van de partij.

Rutte zegt dat op zijn initiatief de laatste fractievergadering voor het verkiezingsreces gisteren is gegaan over de campagne. „Wij hebben de smoor in over de peilingen, die zijn niet goed en we willen omhoog.” Volgens hem heeft de discussie van gisteren ertoe geleid dat de VVD nog beter zal letten op de timing en ook eerder voor een hardere toon in de campagne zal kiezen. De campagne zelf wordt echter niet aangepast. Rutte zegt in zijn dagelijkse videolog ook dat hij aanstaande zaterdag bij de formele start van de VVD-campagne een harde toon aan zal slaan.

Over de tweestrijd tussen Bos (PvdA) en Balkenende (CDA) zegt hij: „Het gaat uiteindelijk om de inhoud. Ik heb geen zin om als een wethouder Hekking tussen die twee in te springen. Het is absoluut minder interessant wie er premier wordt na de verkiezingen. De tweestrijd tussen Bos en Balkenende gaat mensen vervelen.”

In de fractievergadering van gisteren heeft Rutte geconcludeerd dat hij „wel gek zou zijn als we Zalm, Kamp en Verdonk niet in zouden zetten in de campagne”. Rutte denkt op die manier de meeste kiezers aan de VVD te binden. Hij wil juist gebruik maken van het feit dat Verdonk een sterk eigen profiel – en daarmee een eigen achterban – heeft. Wel is het zo dat de laatste weken Rutte alle grote debatten zal doen.

Zalm waarschuwde vanmorgen in een lezing in Rotterdam voor een grote coalitie zoals Duitsland die heeft. De besluiteloosheid van de coalitie van CDU/CSU en SPD maakt volgens hem duidelijk dat het in Nederland niet die kant op zou moeten gaan. Dan is er volgens hem sprake van het samengaan van twee negatieve elementen: de stilstand van het CDA en de achteruitgang van de PvdA.