Tussen zwijmelliedjes zoeken naar rafelblues

cd pop***

John Mayer: Continuum Sony/BMG

Het blijft heen en weer slingeren voor John Mayer, tussen zwijmelliedjes als Daughters waarmee hij beroemd werd en de blues die zijn passie heeft. De muziek van het nieuwe Amerikaanse gitaarwonder komt telkens weer in de buurt van de koel suizende modewinkelsoundtracks van Jack Johnson. Op zijn derde studioalbum Continuum buigt Mayer verschillende malen richting blues en soul, van de Claptoneske bluesballade Gravity tot het van Curtis Mayfields gejatte Waiting for the world to change.

Veel nummers zijn niet meer dan een welluidend excuus om het live op een soleren te zetten, waarin Mayer wordt overtroffen door geestverwant Donavon Frankenreiter, die met zijn laatste cd Move By Yourself een nét even interessanter album afleverde. Mayer is op zijn best in een cover van Jimi Hendrix’ Bold as love waar gelukkig nog wat rafels aan zijn blijven hangen.