Top Tomtom krijgt half miljard voor aandelen

Vijf bestuurders van de Nederlandse navigatiesystemenmaker Tomtom verkopen gezamenlijk voor bijna een half miljard euro aandelen in het technologiebedrijf. Zij verkochten gisteren hun aandelen in het succesvolle bedrijf in verband met hun „spreiding van rijkdom”, maar blijven „volledig gecommitteerd” aan Tomtom, zo maakten zij bekend.

In Nederland bestaan nauwelijks voorbeelden van vergelijkbare rijkdom bij oprichters van beursgenoteerde bedrijven. De gebroeders Baan verdienden honderden miljoenen euro’s aan het toenmalige succes van softwarebedrijf Baan Company.

Nina Brink werd vóór de beursgang van internetbedrijf World Online vermogend door al haar aandelen te verkopen.

Tomtom is een van de snelst groeiende bedrijven in Nederland en debuteerde vorig jaar mei op de beurs van Amsterdam. Winst en omzet groeien tientallen procenten per kwartaal. Het bedrijf verwacht dit jaar ten minste 1,3 miljard euro omzet te realiseren met de verkoop van circa 4,5 miljoen mobiele systemen voor in de auto. Doordat autonavigatiesystemen steeds goedkoper worden, is de vraag ernaar zo sterk gestegen dat Tomtom zijn omzet- en winstverwachting enkele dagen geleden voor de tweede keer dit jaar heeft kunnen verhogen. Het Amsterdamse bedrijf voorspelt dat het dit jaar ongeveer 10 procent meer navigatiesystemen zal verkopen dan eerder dit jaar werd gedacht. De gemiddelde verkoopprijs van navigatiesystemen daalde van 310 euro in het tweede kwartaal naar 285 euro in het derde kwartaal.

Bij Tomtom blijven na de aandelentransactie de bestuurders nog steeds de belangrijkste aandeelhouders. De top van Tomtom bezit op dit moment 69 procent van alle aandelen. Dat zal dalen naar 57 procent als alle aangeboden aandelen via herplaatsing bij nieuwe beleggers terechtkomen.

Vier bestuurders zullen maximaal 3 miljoen aandelen Tomtom verkopen, circa 15 procent van hun totale aandelenpakket.

Tomtom claimt een marktaandeel van meer dan 50 procent in Europa. In de VS is de onderneming de nummer twee met een marktaandeel van 20 procent. Gisteren maakte het Finse telecombedrijf Nokia bekend dat het ook in de markt van mobiele routeplanners zal stappen. Eerder kondigden Philips en Sony aan de concurrentie met Tomtom aan te gaan. Het aandeel Tomtom daalde vanochtend met 7 procent naar 32,80 euro.