‘Terug naar school’

Vincent de Boer Foto Dirk-Jan Visser (Foto: Dirk-Jan Visser / Rotterdam: 30-10-2006): Vincent de Boer, was kok en geeft nu kookles aan het Zadkine Visser, Dirk-Jan

Hoe lang heb je als kok gewerkt?

„Tien jaar. Ik ben begonnen met de bakkersopleiding, maar ik kwam er tijdens mijn stage achter dat daar mijn hart niet lag. Daarna ben ik de mbo-opleiding tot restaurantkok gaan doen. Mijn eerste baan was als leerling-kok in Ahoy. Later volgde het sjieke Chalet Suisse, Hotel New York, Zilt – zowel in Rotterdam als Den Haag – Park-zicht, 010 en Sud. In Zilt werd ik souschef en in 010 was ik voor het eerst chef-kok.”

Waarom stopte je?

„Het ging me tegenstaan, die horeca. Ik werkte van twee tot elf, twaalf uur ’s avonds. Zondags en maandags was ik vrij, maar mijn vrienden zag ik nauwelijks. Doordeweeks kon niet en op zondag waren ze nog brak van zaterdag. Bovendien is het een zwaar beroep, kok. Je staat heel de dag.”

Toch heb je tien jaar als kok gewerkt.

„Eigenlijk wist ik tien jaar geleden al dat ik het onderwijs in wilde. Ik vond mijn school zo leuk dat ik er graag wilde terugkomen. Naast mijn werk ben ik toen begonnen aan de lerarenopleiding. Ik moest drie dagen per week naar school, terwijl ik vijf dagen werkte. Dat ging niet. Daarbij vind ik dat je als leraar in mijn vakgebied veel praktijkervaring moet hebben. Na tien jaar heb ik bijna alle facetten in de horeca wel gezien en weet ik veel van koken, ik kan nu zeggen dat ik er verstand van heb.”

Waarom trekt het leraarschap je?

„Het is zo mooi om die jongens en meisjes te zien groeien. Het koken gaf me ook voldoening, maar anders. Ik vond het heerlijk om ’s middags te pielen op gerechten. Na een dag werken was ik wel moe, vooral in mijn voeten. Als ik nu thuiskom, ben ik geestelijk moe. Al die leerlingen die iets van je willen weten. Maar gelukkig is de toestroom op de opleiding groot. Waarschijnlijk dragen de vele kookprogramma’s daaraan bij. Toch is het moeilijk voor restaurants om goede koks te vinden. Ze bellen me vaak op. Ze vragen dan ook soms of ik niet terug wil. Veel jongeren stoppen na een paar jaar. Ik denk dat zij met de verkeerde beweegredenen met het vak beginnen. Ze vinden het leuk om thuis te koken of denken snel geld te verdienen in de horeca. Maar voor het beroep kok heb je passie nodig.”

Ben je meer gaan verdienen?

„Ik werkte zo’n 50 tot 60 uur per week voor 2.400 euro bruto, nu werk ik 38 uur voor zo’n 50 euro meer.”

Marleen Luijt