Televisie Voorkeur

In Oceans in glass een bezoek aan één van de meest spectaculaire aquaria ter wereld – het Monterey Bay Aquarium in Californië. Hier op de foto kijken bezoekers naar een witte haai. National Geographic, 20.00-21.00u. Foto National Geographic Great White shark in aquarium National Geographic

Actualiteiten

Eén vandaag. Reportage over de zin en onzin van Stemwijzer, Kieskompas en Stemmentracker, instrumenten op internet die kunnen helpen bij het bepalen van de juiste partij bij de komende verkiezingen. Verder aandacht voor meeuwenoverlast in Leiden. De vogels scheuren vuilniszakken open en houden de Leidenaren met hun gekrijs uit de slaap. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Vierde aflevering van de verkiezingsserie op basis van uitkomsten van een onderzoeksbureau. Vanavond gaat het over de wens van de kiezer voor een beter milieu. Volgens het onderzoek zou de kiezer liever goedkoper openbaar vervoer willen dan betere autowegen. En de bescherming van natuurgebieden vindt hij belangrijker dan meer recreatiemogelijkheden. Ned.2, 19.25-19.55u.

Nova. Aandacht voor de interne kritiek binnen de VVD op de campagnevoering van partijleider Mark Rutte. Verder een reportage over sigarettensmokkel in Europa en de veel slechtere kwaliteit van deze illegale rookwaar. Ned.2, 22.30-23.20u.

documentaire

Terzake: Mariette. Reportage over Mariette, een 90-jarige demente vrouw in een rusthuis, een pakkende reportage over oud worden en afscheid nemen. België 2 (Canvas), 20.00-20.45u.

Dossier 2300: De 12-jarige chirurg. Over het in 2001 verschenen nieuwsberichtje over de 7-jarige Akrit Jaswal uit een bergdorpje in de Himalaya die een operatie uitvoerde op een herderinnetje. Hij bleek hoogbegaafd en over het hoogste IQ te beschikken dat ooit bij iemand van zijn leeftijd was gemeten. Akrit Jaswal is inmiddels twaalf jaar en werkt aan een geneesmiddel tegen kanker en verricht DNA-onderzoek. RTL4, 22.55-23.55u.

Profiel. Portret van opiniepeiler Maurice de Hond. Over de verschuiving van zijn rol als opiniepeiler naar opiniemaker en over de vraag hoe transparant en onafhankelijk hij is. Al dertig jaar lang peilt hij de politieke voorkeuren van Nederlanders. Rondom de verkiezingen is De Hond niet van de televisie weg te slaan. Ned.2, 23.10-23.50u.

Mein Tod gehört mir – Sterbehilfe in Deutschland. Sinds de Zwitserse organisatie voor sterfbegeleiding Dignitas een kantoor in Duitsland geopend heeft, is het debat over euthanasie in Duitsland weer opgelaaid. ARD, 23.20-0.05u.

praatprogramma

Max & Catherine. Gast is advocaat Gerard Spong die vaak door zijn vakgenoten is uitgeroepen werd tot beste strafpleiter van Nederland. Hij deed zaken voor voetballers Edgar Davids en Patrick Kluivert, en de haatzaai-aangifte namens Pim Fortuyn. Ned.2, 17.35-18.25u.

De Wereld draait door. Gasten zijn de Haagse wethouder Frits Huffnagel en ontwerper, fotograaf en regisseur Anton Corbijn die samen proberen Den Haag een beter imago te geven. Verder Daphne Deckers over haar nieuwe boek Pedagoochelen en Aart Staartjes en Theo Maassen over hun rol in de tv-serie Waltz, die het leven van een circusfamilie belicht. Aan trafel zit minister van Financiën Gerrit Zalm. Ned.3, 19.30-20.00u.

Pauw & Witteman. Gesprek met Wouter Bos over zijn vandaag gepresenteerde boek Wat Wouter Wil. Verder Seth Gaaikema over de nieuwe dvd-box Seth Compleet met onder meer alle oudejaarsshows. Ned.1, 23.00-23.55u.

Informatief

Touching the void. Een op feiten gebaseerd nagespeeld drama over twee Engelse bergbeklimmers in het Andesgebergte in Peru. In juni 1985 willen Joe Simpson en Simon Yates als eersten de westkant van de Siula Grande overwinnen. De beklimming verloopt voorspoedig, maar tijdens de afdaling breekt Simpson na een val zijn been. België 2 (Canvas), 22.30-0.15u.

drama

Baader. Politiek drama uit 2002 van Christopher Roth over het leven van de RAF-terrorist Andreas Baader. Autodief Andreas Baader raakt vanaf 1967 betrokken bij de militante linkse beweging. Met Frank Giering, Laura Tonke, Vadim Glowna e.a. ARD, 0.25-2.10u.

sport

Voetbal. Voorbeschouwing en vanaf 20.45 uur een rechtstreeks verslag van de Champions League-wedstrijd tussen Arsenal en CSKA Moskou. Trainer Guus Hiddink analyseert de wedstrijd. Na deze wedstrijd een samenvatting van de wedstrijd tussen Real Madrid en Steaua Boekarest. Ned.3, 20.00-23.55u.