Televisie Film van de dag

Scarlett Johansson links in Girl with a Pearl Earring. scene uit de film Girl With a Pearl Earring (2003) FOTO: A-Film Scarlett Johansson Colin Firth A-Film

Girl with a Pearl Earring. Niemand weet wie het Meisje met de parel op het beroemde schilderij van Johannes Vermeer is. Schrijfster Tracy Chevalier bedacht er in 1999 een verhaal bij. Soms is het nogal kitscherig, over de schilder en zijn muze, maar wel aannemelijk. Soms is de fantasie prikkelender dan de weinige feiten die over Vermeer bekend zijn. Het meisje met de parel uit het door Peter Webber verfilmde boek van Chevalier heet Griet en ze wordt intens neergezet door Scarlett Johansson. Elk kader van cameraman Eduardo Serra en production designer Ben van Os is een voorstudie voor dat ene schilderij. Dat ene moment waarop een fictief personage van vlees en bloed een stilstaand beeld wordt: een raadselachtig en iconisch portret. Maar de film is meer dan de wordingsgeschiedenis van het schilderij – voormalig documentairemaker Webber heeft veel oog voor het alledaagse. (Peter Webber, 2003, VS/GB), België 2 (Canvas), 20.50-22.30u.

André Waardenburg