Stagnatie VS raakt twee groothandels

Twee grote Nederlandse beursfondsen kampen met tegenvallende resultaten op de Amerikaanse markt. Handelshuis Buhrmann en groothandel Hagemeyer boekten daardoor lagere groei dan verwacht.

Dit blijkt uit cijfers die de handelaar in kantoorartikelen Buhrmann vanochtend en de technische groothandel Hagemeyer gisteren heeft gepubliceerd.

De koers van Buhrmann stond na publicatie van de cijfers vanmorgen op een verlies van bijna 10 procent. Het aandeel Hagemeyer verloor gisteren 6,3 procent. Vanochtend kwam daar een extra verlies van 1,7 procent bij.

De Amerikaanse markt is belangrijk voor beide handelshuizen. Buhrmann haalt circa de helft van de omzet uit de Verenigde Staten, Hagemeyer bijna een kwart. Volgens analisten lijkt het erop dat het voor Buhrmann en Hagemeyer lastiger wordt om te groeien op de Amerikaanse markt.

De omzet van Buhrmann in Europa groeide autonoom met 6 procent. De omzetstijging in de Verenigde Staten kwam uit op 5 procent. Analisten hadden gerekend op 6 tot 7 procent.

Bestuursvoorzitter Frans Koffrie van Buhrmann toonde zich vanmorgen tevreden over het derde kwartaal. „Onze prestaties in Europa zijn veelbelovend, met een goede omzetgroei en een verbeterde marge”, liet hij in een toelichting op de kwartaalcijfers weten. De handelaar in kantoorartikelen wil zich in toenemende mate richten op meer winstgevende activiteiten om de marges te verbeteren.

Buhrmann boekte in het afgelopen kwartaal een operationele winst van 68,7 miljoen euro, een stijging van 16,5 procent bij gelijke wisselkoersen. Het nettoresultaat bedroeg 32,3 miljoen euro. De totale omzet bedroeg 1,5 miljard euro, 5 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Ook technisch handelshuis Hagemeyer zag de omzet vooral in Europa flink toenemen. De omzet in Noord-Amerika in het derde kwartaal groeide ruim 5 procent. In het voorgaande kwartaal was de groei bijna 14 procent. Het bedrijf verwacht dat de marktontwikkeling in de Verenigde Staten voor de rest van het jaar zwak zal zijn.