PSV al in de volgende ronde

PSV heeft zich geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League.

In Eindhoven won de ploeg gisteren van Galatasaray (2-0).

Spits Jefferson Farfán van PSV, gisteren in het duel met Galatasaray. Foto Bas Czerwinski 31-10-2006, PSV - GALATASARAY. DUEL TUSSEN FARFAN EN ORHAN AK. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Reeds na vier wedstrijden heeft PSV zich verzekerd van plaatsing voor de volgende fase van de Champions League. De Eindhovense club ‘overwintert’ in het Europese clubtoernooi na de 2-0 zege van gisteravond op het Turkse Galatasaray. De ploeg uit Istanbul speelde 55 minuten met tien man doordat verdediger Tomas in de eerste helft een rode kaart kreeg.

Trainer Erik Gerets begon aan de wedstrijd met de enigszins geruststellende gedachte dat hij de afgelopen weken bij Galatasaray wat steviger in het zadel is gekomen. Ondanks de nederlaag twee weken geleden (2-1) in de thuiswedstrijd, putte zijn team vertrouwen uit het goede spel in de eerste helft, toen PSV nog op achterstand werd gezet.

Na dat treffen won Galatasaray twee competitiewedstrijden en een bekerduel. De ploeg ontpopte zich als een gevaarlijke counterploeg. Voorzitter en publiek schaarden zich achter Gerets en dat mocht best opmerkelijk genoemd worden in het altijd hectische Turkse voetbalwereldje waar het lot van een trainer bij het minste geringste aan een zijden draad hangt.

Vandaar dat Gerets met opgeheven hoofd terugkeerde op het terrein waar hij als trainer en rechtsback furore heeft gemaakt. Maar hij wilde, zo zei hij stoer, veel mooie herinneringen inruilen voor een overwinning op PSV. Dat zou hem meer uitzicht verschaffen op verder bekeren in het UEFA-Cuptoernooi. Galatasaray voelde zich ook gesterkt door het feit dat Hasan Sas weer beschikbaar was.

Maar alle mooie bespiegelingen ten spijt, de kansen op een goed resultaat slonken aanzienlijk toen verdediger Stjepan Tomas tien minuten voor de rust van het veld werd gestuurd toen hij de doorgebroken Jefferson Farfán de weg naar het doel versperde. De gevaarlijke spits van PSV gooide zijn lichaam tussen de bal en de speler en ‘versierde’ zo de rode kaart. De Zweedse arbiter Martin Hansson was onverbiddelijk. In een eerdere situatie was hij coulant toen Jan Kromkamp een verdedigingsfout eveneens met zijn lichaam probeerde te corrigeren.

PSV was in de eerste helft wel de ploeg die domineerde. De snelle en balvaardige Arouna Koné bleek op de linkerflank een plaag voor verdediger Sabri Sarioglu. Toch was hij het die doelman Gomes tot een uiterste krachtsinspanning dwong bij een afstandsschot. Ook Koné schoot een keer gericht op doel. Ondertussen speelden de linies van PSV te ver uit elkaar en dat gaf Galatasaray de gelegenheid onder de druk uit te komen. Na de rode kaart voor Tomas verzuimde Koeman meteen maatregelen te nemen, wellicht omdat zijn collega Gerets geen aanvaller naar de kant haalde.

Bij de hervatting bleek Kromkamp in de kleedkamer achtergebleven. Met het inbrengen van Jason Culina wisselde Koeman een verdediger voor een extra middenvelder. De Australiër stond zes minuten op het veld toen hij tussen twee verdedigers in kansrijke positie kwam binnen het zestien metergebied. Hij werd uit balans gebracht, liet zich vallen, maar kreeg geen strafschop.

PSV liet Galatasaray te vaak aan de bal komen en opereerde zelf slordig in de opbouw van de aanval. Het was dan ook niet zo vreemd dat de bevrijdende treffer ontstond uit een dood spelmoment. Een vrije trap aan de rechterkant van Farfán kon Phillip Cocu slechts doorkoppen en bij de linkerpaal stond Timmy Simons klaar om de bal in het net te werken. Kort daarna had Koné de wedstrijd al vroeg kunnen beslissen. Maar de Ivoriaan kopte voor een leeg doel naast. Farfán werd een strafschop onthouden toen hij werd aangetikt in het strafschopgebied. Ten slotte was het toch Koné die met een solo de kroon op het werk zette: 2-0.