Politie alert op afluisteren stemcomputers

Door een onzer redacteuren

Den Haag. De politie zal op 22 november, tijdens de Tweede Kamer-verkiezingen, extra alert zijn op pogingen om stemcomputers af te luisteren. Ook actiegroepen of journalisten die tekortkomingen aan de kaak willen stellen, kunnen rekenen op sancties als ze zich aan dergelijke praktijken schuldig maken.

Minister Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing, VVD) maakte dat gisteren duidelijk tijdens een spoeddebat over mogelijke onvolkomenheden van de stemcomputers. 35 Gemeenten mogen de stemcomputers, geleverd door producent Sdu, niet gebruiken omdat het individuele stemgedrag via die computer tot meer dan 25 meter af te tappen is.

Maar ook de stemcomputers van producent Nedap zijn binnen een actieradius van minstens vijf meter te ‘kraken’. Fractiewoordvoerders in de Kamer prezen gisteren de minister voor zijn kordaatheid om de Sdu-computers te verbieden nadat uit onderzoek van de inlichtingendienst AIVD was gebleken dat met gebruikmaking van de Sdu-computer het stemgeheim onvoldoende gegarandeerd was.

Er was stevige kritiek op Nicolaï’s voorganger, minister Pechtold (D66), die keer op keer verzekerde dat met de stemcomputers niet te sjoemelen zou zijn. Volgens woordvoerder Dubbelboer (PvdA) moet Nicolaï een stevig gesprek voeren met de ambtenaren op het ministerie van Binnenlandse Zaken die de risico’s onvoldoende in kaart hebben gebracht. Nicolaï zal de Kamer nog deze week uitsluitsel geven over de betrouwbaarheid van de Nedap-computers.