Overleg N-Korea wordt hervat

Noord-Korea is bereid opnieuw te gaan onderhandelen over stopzetting van zijn nucleaire programma. Dat heeft een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekend gemaakt na overleg in Peking waaraan ook de Amerikaanse gezant Christopher Hill deelnam.

De aankondiging betekent dat voorlopig een eind is gekomen aan de crisis rond het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma die op 9 oktober uitbrak toen het regime in Pyongyang een ondergrondse kernproef nam. De sancties tegen Noord-Korea blijven voorlopig van kracht.

Volgens China heeft Noord-Korea ingestemd met hervatting van het zogeheten zes-partijenoverleg. Daaraan doen behalve Noord- en Zuid-Korea ook China, de VS, Japan en Rusland mee. Hervatting van het overleg is een succes voor China. Achter de schermen heeft China grote diplomatieke én economische druk uitgeoefend op Pyongyang. (AP, Reuters)