Neef Sadat krijgt jaar cel wegens laster

Een militaire rechtbank in Kairo heeft gisteren een neef van de vermoorde Egyptische president Anwar Sadat veroordeeld tot een jaar gevangenis wegens belastering van de strijdkrachten. Talaat Sadat (52), advocaat en zeer kritisch parlementslid, had vorige maand in een tv-interview gezegd dat ongenoemde generaals de moord op zijn oom in 1981 hadden georganiseerd. De feitelijke moordenaars waren aanhangers van de moslimextremistische Jihadorganisatie.

De dag na het vraaggesprek werd Talaat Sadat zijn parlementaire onschendbaarheid ontnomen. Sadat beschuldigt de regering ervan hem om politieke redenen te vervolgen. Tegen vonnissen van de militaire rechtbank is geen beroep mogelijk.

Het is de tweede keer binnen een jaar dat een prominente criticus van de Egyptische regering celstraf krijgt. In december werd de belangrijkste uitdager van president Mubarak bij de verkiezingen veroordeeld tot vijf jaar cel. Ayman Nour zou handtekeningen onder zijn verzoek om registratie van zijn partij hebben vervalst. Volgens buitenlandse waarnemers verliep zijn proces niet volgens de regels. (AP)