Mijnbouw in Bolivia blijft nog privaat

De Boliviaanse president Evo Morales heeft gisteren gezegd voorlopig geen geld te hebben voor de nationalisering van de mijnbouw. Maar Morales voegde er aan toe dat zijn plan daarmee niet van de baan is.

Nationalisering van de minerale rijkdom van Bolivia, het armste land van Zuid-Amerika, blijft voor de president „de oplossing voor de sociale en economische problemen”. Op 1 mei nationaliseerde Bolivia wel zijn olie- en gassector, de belangrijkste bron van exportinkomsten voor het land. De export van mijnbouwproducten uit Bolivia steeg dit jaar sterk. In het eerste halfjaar van 2006 had de waarde van de uitvoer van zink, zilver, goud en tin een waarde van 382 miljoen euro, over heel 2005 exporteerde Bolivia voor 420 miljoen euro aan mineralen.

Het afgelopen weekeinde stemden tien buitenlandse olie- en gasmaatschappijen in met nieuwe contracten in Bolivia, waaronder het Braziliaanse Petrobras en het Spaans-Argentijnse Repsol YPF. Petrobras controleert 47 procent van de Boliviaanse gasmarkt, Repsol 27 procent. Bolivia had de tien ondernemingen tot en met zaterdag de tijd gegeven om een contract te tekenen. Als ze dat niet hadden gedaan, hadden ze uit het Zuid-Amerikaanse land moeten vertrekken. De Boliviaanse regering zei gisteren dat de contracten een gezamenlijke waarde vertegenwoordigen van 2,75 miljard euro. De buitenlandse maatschappijen zijn sinds mei verplicht om bij hun activiteiten met de Boliviaanse staatsoliemaatschappij YPBF samen te werken. Over de precieze inhoud van de contracten maakten de bedrijven en de Boliviaanse regering geen details bekend. Wel staat vast dat Bolivia een groter aandeel krijgt van de opbrengsten die de buitenlandse maatschappijen maken met de exploitatie van gas- en olievelden.

Het Franse Total en het Amerikaanse Vintage waren vorige week de eerste twee bedrijven die een akkoord met de Boliviaanse regering sloten. De acht andere ondernemingen volgden.

Total investeert volgens het nieuwe contract in de komende twintig jaar 1,5 miljard euro in drie gasvelden in de zuidoostelijke regio Chaco. Van de opbrengst van deze velden, die nu nog niet worden geëxploiteerd, gaat 82 procent naar de staat Bolivia, aldus de Boliviaanse minister van Energie Carlos Villegas.

President Evo Morales beloofde „juridische veiligheid” voor de tien bedrijven na het sluiten van de contracten. „We zullen de regels in de contracten respecteren”, aldus Morales.