‘Michael J. Fox Parkinson? Acteerwerk!’

De conservatieve radioman Limbaugh haalde fel uit naar de zieke acteur Michael J. Fox.

Het werd een lastig weekje.

De universiteit van Pennsylvania haalde vorig jaar een trucje uit om te laten zien dat journalistiek voor veel Amerikanen een ruim begrip is. Respondenten moesten het beroep noemen van Rush Limbaugh (de bekendste conservatieve praatradiomaker van de VS) en Bob Woodward (redacteur van The Washington Post en onthuller van de Watergate-affaire).

De antwoorden: volgens 30 procent is Woodward journalist, terwijl 27 procent hetzelfde denkt van Limbaugh (een meerderheid had van geen van beiden ooit gehoord). Feit is dat de twee, ieder op hun manier, een zwaar stempel drukken op de campagne voor de Congresverkiezingen, die over een week worden gehouden. Peilingen duiden op een Democratische overname van het Huis van Afgevaardigden.

Woodward ontnam George W. Bush een maand geleden met een nieuw boek zijn laatste restje geloofwaardigheid inzake de oorlog in Irak. Het was een keerpunt. Tot het boek voelden Republikeinen zich nog steeds vrij om critici van de oorlog als een stelletje lafaards neer te zetten. Dat is voorbij. Met de snel verslechterende situatie in Irak kunnen Republikeinen alleen nog hopen dat het onderwerp de komende dagen wordt weggedrukt door minder pijnlijke thema’s.

Rush Limbaugh wist afgelopen week een andere zaak onder de aandacht te brengen. Maar de Republikeinen werden er niet veel gelukkiger van. Limbaugh – op wiens website Guantánamo Bay wordt voorgesteld als het luxe vakantieoord ‘Club Gitmo’ – staat bekend om zijn paranoia over Democraten. Het behoort tot zijn stijl dat een kritisch praatje aan hun adres al gauw overgaat in een filippica. Er is publiek voor: per week luisteren er 13,5 miljoen mensen.

Vorige week richtte hij zijn woede op Michael J. Fox. De acteur lijdt aan de ziekte van Parkinson en zet zich in een televisiespotje in voor Democraten die willen dat embryonaal stamcelonderzoek wordt gesteund door de federale regering. Bush sprak daar dit jaar zijn veto over uit. Volgens hem is het moreel onaanvaardbaar stamcellen van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek te gebruiken.

In de spotjes komt Fox in beeld met een hevig bevend lichaam. „Allemaal acteerwerk”, zei Limbaugh schamper. Typisch linkse smeerlapperij, analyseerde hij: de ziekte wordt overdreven enkel om Republikeinen in de verdediging te drukken.

Het werd een ingewikkelde week voor de presentator. Al snel kwam aan het licht dat Fox niet had geacteerd. Limbaugh maakte zuinig zijn excuses, zo zuinig dat ook dat een item werd, en intussen is de aandacht voor embryonaal stamcelonderzoek groter dan ooit tevoren. Uit peilingen blijkt dat driekwart van de Amerikanen Fox gelooft, en slechts één kwart Limbaugh. De spotjes van Fox zijn uiterst effectief: één op de acht Republikeinse stemmers overweegt volgens onderzoek over te stappen naar de Democraten na het zien van het spotje.

Niet dat Rush Limbaugh nu op zijn gezicht ligt. Hij richt zich op andere onderwerpen om woedende rechtse mensen te motiveren. En velen zijn hem gaan imiteren, met als bekendste voorbeeld Bill O’Reilly – de primetime presentator van Fox News die in zijn afkeer van links weinig voor Limbaugh onderdoet. Ook zijn naam werd door de universiteit van Pennsylvania aan het publiek voorgelegd met de vraag naar zijn beroep: 37 procent noemde O’Reilly journalist – ruim hoger dan Woodward.

Beluister de uitzending van Limbaugh en bekijk het spotje van Fox op: http://mediamatters.org/items/200610250005 of 22273 naar 7585.