Lagerhuis tegen onderzoek ‘Irak’

De Britse regering heeft gisteren in het Lagerhuis met een krappe meerderheid een voorstel weten tegen te houden om spoedig een nieuw onderzoek in te stellen naar de oorlog in Irak. Het was het eerste Lagerhuis-debat over ‘Irak’ in twee jaar.

Minister van Buitenlandse Zaken Margaret Beckett betoogde dat zo’n onderzoek de positie van de Britse troepen in Irak zou kunnen ondermijnen, terwijl de opstandelingen zich er juist gesterkt door zouden voelen.

Het onderzoek was geëist door kleine oppositiepartijen uit Schotland en Wales maar werd gesteund door Conservatieven, Liberaal-Democraten en enkele dissidenten binnen de Labour Partij. Uiteindelijk kon de regering echter rekenen op de steun van 298 Lagerhuisleden, terwijl 273 leden voor het voorstel stemden. Gewoonlijk kan de regering rekenen op een meerderheid van ten minste 58 stemmen.

Er zijn al vier onderzoeken geweest naar de aanloop tot de oorlog van 2003, waarin de nadruk lag op de gebrekkige informatie van de inlichtingendiensten over Iraks massavernietigingswapens. De bedoeling was het onderzoek ditmaal mede te richten op de periode na de inval in Irak.

Na afloop van het debat ontstond er enige verwarring door uitlatingen van minister van Defensie Des Browne, die er op zinspeelde dat er in een later stadium wel degelijk een nieuw onderzoek zou kunnen worden ingesteld. Ook Beckett verklaarde dat er later wel lessen zouden worden getrokken. Blair zou hierover naar verwachting vandaag tijdens het vragenuurtje in het Lagerhuis om opheldering worden gevraagd.

Intussen meldde het Britse dagblad The Financial Times dat Blair eerder deze week een speciale gezant naar Damascus heeft gestuurd om te peilen in hoeverre de Syrische regering bereid is tot constructieve samenwerking in het Midden-Oosten. De gezant, Sir Nigel Sheinwald, sprak onder meer met de Syrische president Bashar al-Assad. Een woordvoerder van Blair bevestigde het onderhoud maar gaf geen bijzonderheden.