Koude nachten

Na de uitzonderlijk zachte oktobermaand met op de laatste oktoberdag nog 16 graden in De Bilt, en zelfs 17 op Schiphol, is het aanmerkelijk kouder geworden. Achter een stormdepressie is vannacht lucht uit het noorden van Europa afgezakt. In Lapland heeft het al 30 graden gevroren en in het zuiden van Zweden en in Denemarken is sneeuw gevallen.

Winterweer staat bij ons nog niet op het programma, al kan er de komende nachten wel vorst aan de grond komen. Vanavond bepalen buien het weerbeeld, lokaal komt ook hagel voor. Vannacht neemt de buiigheid in het uiterste oosten en zuidoosten sterk af. Met enkele brede opklaringen en een verder wegvallende wind koelt het stevig af. Op vorstgevoelige plaatsen kan het een graadje vriezen.

In een brede kuststrook is het met 5 tot 8 graden minder koud, hier blijven buien voorkomen. Morgen breekt de zon regelmatig tussen de stapelwolken door.

Het blijft niet droog; in het hele land zijn buien mogelijk. Omdat de bovenlucht nog steeds erg koud is kan een enkele bui hagel opleveren. De minste buien vallen in het zuidoosten van het land. Het wordt met een matige, aan zee soms vrij krachtige noordwestenwind 9 tot 11 graden.

Ook de nacht naar vrijdag verloopt koud met op meer plaatsen vorst aan de grond. Overdag valt er nog een enkele bui.

De dagen daarna blijft het over het algemeen droog en is het rustig najaarsweer.