Kinderboekexpert bij fonds BKVB moet tekenaar helpen

Het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Fonds BKVB) voegt een expert in kinderboekillustraties toe aan zijn subsidiecommissie. Op deze manier moeten illustratoren beter toegang krijgen tot werk- en reisbeurzen.

Dit heeft het Fonds BKVB, een van de grootse subsidieverstrekkers in de kunstsector, gisteren afgesproken met de Nederlandse illustratoren van kinder- en jeugdboeken. „Voor de illustratoren van kinder- en jeugdboeken lag de weg al open, maar nu wordt ook het onkruid op de weg gewied”, zegt directeur Lex ter Braak van het Fonds BKVB. Schrijver-tekenaar Ted van Lieshout, die gisteren aanwezig was ij het overleg, is tevreden: „Ik zie de komende jaren met vertrouwen tegemoet.”

Van Lieshout begon afgelopen zomer een actie om Nederlandse illustratoren meer kansen te geven om subsidies aan te vragen. In Vlaanderen kunnen tekenaars daarvoor aankloppen bij het fonds voor de letteren. In Nederland moeten illustratoren beurzen aanvragen bij het Fonds BKVB. In de praktijk blijken tekenaars dat niet of nauwelijks te doen. Volgens Van Lieshout komen vooral veel tekenaars die in opdracht werken aan kinderboeken – en dat komt vaak voor – moeilijk aan de bak.

Om die reden wordt per op 1 januari 2007 een kinderboekexpert voor twee jaar toegevoegd aan de commissies die subsidieaanvragen van tekenaars beoordelen. De illustratoren Van Lieshout, Fiel van der Veen en Tom Eyzenbach hebben drie kandidaten voorgedragen. De criteria worden geënt op die van het Vlaamse Fonds voor de Letteren en spreken onder meer van „de grafische kwaliteit en de artistieke evolutie in het werk” en de „creatieve dialoog tussen tekst en illustratie.”

Het Fonds BKVB komt ook met een folder met informatie over de subsidiemogelijkheden. Over een jaar worden de maatregelen geëvalueerd.