Kies mij!

Op het station kom ik een dakloze tegen die al lachend de krant Straatnieuws verkoopt. Op de voorpagina staat in grote letters geschreven: „Kies mij!”

De verkiezingen komen er aan. Net als deze dakloze zetten onze politici een smiley face op. Ik vertrouw ze geen van allen. Als ik de dakloze geld geef, of de politicus mijn stem, doen ze er dan ook daadwerkelijk iets goeds mee?

Op de websites van de grootste politieke partijen kan ik geen enkel concreet plan vinden voor het oplossen van de daklozenproblematiek. De meeste politici weten niet eens hoeveel er in Nederland zijn. In januari lag er nog een plan om binnen zeven jaar alle daklozen van straat te halen. Hoe realistisch is dat voornemen voor deze straatkrantverkoper?

Elke dag stelt hij zichzelf drie vragen: wat ga ik vandaag eten, wat ga ik morgen eten, waar kan ik vanavond slapen? Dat hij in 2013 onderdak krijgt kan hem weinig schelen. De winter in aantocht is veel belangrijker.

De politiek doet veel te weinig aan armoedebestrijding. Ongeveer 100.000 mensen hebben geen dak boven hun hoofd. Noem ze gerust drugsverslaafden of criminelen die hun situatie zelf veroorzaakt hebben maar we kunnen ze niet als duiven blijven behandelen: iedere dag een stukje brood toestoppen en verder niets doen.

In Ethiopië heb ik geleerd dat de armoede van een land niet af te lezen is aan het aantal arme inwoners, maar aan het onvermogen van burgers elkaar te helpen. Dit land heeft genoeg geld. Wie krijgt op 22 november mijn stem? De dakloze dus.

Samba Schutte

Opgegroeid in Ethiopië, winnaar Leids Cabaret Festival 2006.