Keizersnede veiliger bij stuitligging dan vaginale bevalling

Rotterdam. Een keizersnede is de veiligste manier om te bevallen bij een baby in stuitligging. Een vaginale bevalling geeft ruim zeven keer zoveel kans op sterfte of ernstige complicaties. Dat ontdekte gynaecoloog Christine Rietberg van het Vlietland Ziekenhuis in Vlaardingen. Zij promoveerde gisteren aan de Universiteit Utrecht. Maar met andere gynaecologen benadrukt zij dat een keizersnee voor de moeder risicovol is als ze een volgend kind wil baren.

Traditioneel werd in Nederland geadviseerd om bij een stuitligging, als het kind op tijd is en moeder en kind gezond zijn, vaginaal te bevallen. Dat veranderde in 2000, toen uit een stuvan The Lancet bleek dat de keizersnee veiliger is. De vraag was of het ook gold voor Nederland. Ze vergeleek de uitkomst van Nederlandse stuitbevallingen vóór en na de Lancet-studie en vroeg van ruim tienduizend pasgeborenen gegevens bij kinderartsen. Hoewel het Lancet-onderzoek kritiek kreeg, steeg het percentage keizersneden bij baby`s in stuitligging in Nederland explosief: in twee maanden tijd van 50 naar 80 procent. Tegelijk daalde de sterfte van baby`s sterk. Rietberg rekent voor dat elk jaar 11 kinderen minder sterven doordat er meer keizersneden gedaan worden, op een totaal van zo`n zevenduizend kinderen die bij een voldragen zwangerschap in stuit liggen.