Jezus trakteert op een broodje vis

Ik had een 7. Voor de Nationale Bijbeltest. Helemaal niet gek voor iemand van onkerkelijke afkomst. Slechter dan André Rouvoet natuurlijk, die gisteravond aan het eind van de zeer lange en zeer oninspirerende uitzending lichtelijk glunderde dat hij de test zo goed gedaan had: een 8,2.

Maar mensenlief, wat een dul en onzinnig programma. De quizvragen moeten natuurlijk ‘leuk’ zijn of leuk gemaakt zijn, dus dan gaat zo’n vraag zo: „Kort voor zijn dood kreeg Jezus een heel duur cadeau van Maria Magdalena. Wat kreeg hij?” De antwoorden luiden: „a. ogenzalf; b. gezichtscrème; c. aftershave; d. bodylotion”. Of: „Jezus maakte eens voor 5.000 man avondeten klaar. Waar trakteerde hij hen op?” „a. een broodje gezond; b. een broodje hamburger; c. een broodje vis; d. een broodje ei.” Ze kunnen het zo leuk herformuleren hè. En om het nog eigentijdser te maken zaten er stomme stukjes film tussen (Pirates of the Carribean) en heel veel rap, een genre dat er maar al te gauw op neer komt dat iemand die heel snel plat praat en daarbij veel middenstandsrijm bezigt voor een mens met een interessante of zelfs wel geestige boodschap gehouden wordt: „houdt paparazzi op afstand als leeuwentemmer, dit is de categorie bijbel en glamour.”

Stel je voor dat het op iets serieus zou lijken. Stel je voor dat je de indruk zou krijgen dat de bijbel ergens mee te maken heeft, met het leven dat hier al eeuwen geleid wordt bijvoorbeeld, met gedachten die mensen hebben, met onze manier van praten en, dus, denken. Twee presentatoren erbij die de niksigheid moeten opkloppen, malle categorieën deelnemers, dat is ook leuk, „Jongeren”, „Strijders”, een vak dommekrachten die je „de Simsons” noemt, om bijbels te zijn, een vak Italianen die om dezelfde reden „Romeinen” heten. Maar niemand wist waar in de bijbel BN’ers voorkomen, dus die hadden geen strijdnaam.

Zo’n avond als gisteren op de publieke omroep is toch eigenlijk niet te geloven. Het familienet is voor families zonder hersenen (Blik op de weg, Opsporing verzocht; Opgelicht), het derde net was de hele avond aan het voetballen en op het net van de verdieping zat deze stomme quiz die je eerder op het eerste net zou verwachten. Maar wat je waar zou verwachten doet er helemaal niets toe, alles kun je overal verwachten. Nova is verdiepend, Pauw & Witteman voor de familie en De wereld draait door voor de jeugd. Zoek het maar uit. Kunst is voor niemand, want dat is er gewoon niet meer. Soms wordt er ’s nachts een concert of een ballet uitgezonden, als men zeker weet dat niemand kijkt.

Gelukkig was er sjeik Fawaz met zijn preek. Deze sjeik wenste als imam van de As-Soennah-moskee in Den Haag Hirsi Ali en Theo van Gogh allerlei ellendige ziektes toe, een paar weken voordat de laatste vermoord werd: „Oh Allah, zendt Van Gogh een ramp die hem de dood doet wensen zonder dat hij hem vindt.” „Herinnert u zich deze preek nog?” vroeg Nova aan de sjeik. Jazeker, zei hij breed lachend, nou en of, hij had die preek uitgesproken om de woede in banen te leiden. Want wie vervloekt, gebruikt de handen niet.

Niet dom, deze sjeik, die keurig zei wat alle verdedigers van de democratie altijd zeggen: woorden zijn beter dan geweld, wij hebben het recht niet om iemand te straffen, dat moet de overheid doen.

Hilbrand Nawijn wist er wel raad mee, bij Pauw & Witteman: „Ik vind allang dat zulke mensen het land uit moeten.” Hij werd hartelijk uitgelachen door drie heel slimme en grappige gesluierde meisjes, ‘De meiden van Halal’ genoemd. Maar de VVD en het CDA gaan er ook werk van maken. Let op.

Lees ook ‘ogen’ op www.nrc.nl/ogen