Internet Voorkeur

Surveillancekunst. Hasan Elahi is een conceptuele kunstenaar met de Amerikaanse nationaliteit. In zijn kunst verwerkt Elahi de invloed van media en technologie op het dagelijkse leven. Op 12 september 2001 werd de kunstenaar door de FBI aangehouden toen hij uit het buitenland terugkeerde naar de Verenigde Staten. Elahi, die aan Rutgers University werkt, werd langdurig verhoord op Detroit Airport. De FBI wilde precies weten wat hij op 11 september heeft gedaan. Elahi haalde zijn Blackberry tevoorschijn en vertelde de federale recherche welke afspraken hij waar heeft gehad. De FBI bleef Elahi verdacht vinden, verhoorde hem in de maanden na de aanslagen van 9/11 nog tientallen keren en liet hem negen keer een test met de leugendetector doen. Elke keer als Elahi op reis ging, moest hij de FBI inlichten en een gedetailleerde planning overleggen. Dit bracht de kunstenaar op het idee om de hele wereld op de hoogte te stellen van zijn doen en laten. Elahi heeft zijn bestaan in een kunstproject veranderd dat hij Tracking Transience noemt. Via zijn site bij Rutgers University is te volgen waar Elahi zich bevindt en wat hij doet. Hij neemt tientallen foto’s van plaatsen, van vliegvelden tot toiletten, en de maaltijden die hij eet.

Voor details:http://elahi.rutgers.edu/track