In opspraak

Ton van Lierop Foto COD COD

Door Wilmer Heck

Toen Ton van Lierop onlangs ‘ja’ zei tegen een verzoek om woordvoerder van eurocommissaris Günter Verheugen (Industrie) te worden, kon hij niet vermoeden hoezeer diezelfde commissaris in opspraak zou raken. Eerst kwam Verheugen in conflict met EU-ambtenaren, die hij verweet de zaken het liefst onderling te willen regelen. Daarna doken in de Duitse pers foto’s op van Verheugen tijdens zijn vakantie, hand in hand met kabinetschef Petra Erler. Zij was net door Verheugen gepromoveerd. Van Lierop (41) werkt sinds 1996 als correspondent van het Nederlandse persbureau ANP in Brussel en begint vrijdag in zijn nieuwe baan.

Al geoefend op het beantwoorden van lastige vragen over deze kwesties?

„Daar heb ik al wel over nagedacht, ja. De antwoorden hangen vooral af van hoe anderen binnen de Commissie hierover denken. Bijvoorbeeld de algemene woordvoerder, die tot nu toe de woordvoering deed. Het is wel een vreemde situatie. Er is veel publiciteit geweest, maar de focus moet liggen op zijn werk. Er staat veel op de agenda en Verheugen wil gewoon zijn werk doen.”

Het klinkt alsof het geven van de correcte antwoorden u al goed af gaat.

„Hoezo? Ik heb er gewoon veel zin in. Er is al maanden geen woordvoerder, dus er is veel werk aan de winkel.”

Wat staat er allemaal op de agenda?

„De commissaris wil werk maken van het schrappen van nodeloze regelgeving. En REACH, de richtlijn over het testen van gevaarlijke chemische stoffen, komt eraan. Verder wil Verheugen de wetgeving voor schonere dieselmotoren snel invoeren.”

U was op afscheidsfeestjes van collega-correspondenten bedreven in het imiteren van eurocommissarissen. Blijft u dat in uw nieuwe functie ook doen?

„Ach, ik heb een paar keer een klein optreden gedaan. Ik heb twee keer gepoogd een Franse politicus na te doen en eenmaal een eurocommissaris. Dat was onschuldige flauwekul op een besloten feestje van Nederlandse journalisten. Ik heb vroeger namelijk wat aan cabaret gedaan. Ik zat altijd in het organiserend comité om het zo maar te zeggen. Als ik geen journalist meer ben, kom ik daar waarschijnlijk niet meer in.”

    • Wilmer Heck