Hecht PSV langs tien Turken naar volgende ronde

PSV’er Jason Culina wordt door spelers van Galatasaray tegen de grond gewerkt. Foto Bas Czerwinski 31-10-2006, PSV - GALATASARAY. DUEL TUSSEN CULINA, ORHAN AK, EN SABRI SARIOGLU, RECHTS, FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

PSV2Galatasaray0

Ruststand 0-0. 59. Simons 1-0, 84. Koné 2-0. Schds: Hansson (Zwe). Tsch: 35.000.

Eindhoven, 1 Nov. - Na de vraag aan Timmy Simons of het huidige PSV de beste ploeg is waarin hij heeft gespeeld, verschijnt een glimlach op het gezicht van de Belg. „Daar hoef ik toch niet op te antwoorden? Daar kan toch geen twijfel over te bestaan”, zegt de 29-jarige middenvelder na de 2-0 thuiszege op Galatasaray. De Eindhovense voetbalclub is na vier wedstrijden al zeker van de achtste finales in de Champions League. „Dit elftal is verder dan vorig jaar. We hebben steeds meer ervaring met wedstrijden op het hoogste niveau. Nu moeten we zien hoelang we dit kunnen volhouden. Het vertrouwen is groot.”

Het contrast met het einde van het vorige seizoen is groot. Nog geen half jaar geleden werd na het vertrek van Guus Hiddink gevreesd voor een terugval van PSV. De prestaties die de succestrainer neerzette, zouden bijna niet te evenaren zijn. De nieuwe coach Ronald Koeman zou aan een bijna onmogelijke klus beginnen. Aanvoerder Phillip Cocu wist niet of hij nog wel een jaar moest doorgaan. Het aanblijven van de topspelers Gomes, Alex en Jefferson Farfán trok de 36-jarige middenvelder over de streep. Twee maanden geleden sloegen echter de twijfels toe. Vlak nadat Jan Vennegoor of Hesselink en André Ooijer alsnog uit Eindhoven vertrokken, verloor PSV een uitduel met FC Twente. PSV leek met voor het grote publiek onbekende aankopen als Carlos Salcido, Edison Méndez en Manuel Da Costa opnieuw aan een opbouwjaar te beginnen. De paniek was zo groot dat de vrijwel versleten Patrick Kluivert werd aangetrokken.

Maar wie heeft het bij PSV nu nog over Vennegoor of Hesselink, Ooijer of Kluivert? Met Simons en Cocu als de dirigenten op het middenveld pasten de nieuwe spelers zich in een razend tempo aan. Salcido, Méndez en Da Costa acteren in de Champions League alsof ze al jaren op dit podium staan. Simons, die vorig jaar de overstap van Club Brugge naar PSV maakte, heeft er wel een verklaring voor. „PSV is een hele warme club, waar spelers zich direct thuis voelen”, stelt de voetballer die de landskampioen gisteren na bijna een uur spelen op 1-0 zette. „Je merkt aan de nieuwe jongens dat ze het direct naar het zin hebben ook al komen ze uit een andere cultuur. Er ligt geen druk op ze.”

Cocu beaamt de woorden van de Belgische international. „We hadden een trainer die Spaans sprak en we hebben er nu weer één die dat kan. En ook ik doe er alles aan om te zorgen dat iedereen zich privé en bij de club op zijn gemak voelt. Salcido en Méndez hadden in het begin ook moeite met ons voetbal. Je moet ze vertrouwen geven. En zo werkt dat bij jonge jongens als Afellay en Da Costa net zo. Laat ze maar meedraaien en lekker hun wedstrijden spelen onder de rook van Timmy en mij. Als er in het veld wat gedaan moet worden doen wij dat wel.”

PSV beschikt met topdoelman Gomes, Braziliaans international Alex, de routiniers Simons en Cocu over een verdedigend blok dat tot de top van Europa behoort. In de voorbije jaren was een gebrek aan stootkracht voorin het grootste probleem, maar Arouna Koné en Jefferson Farfán vormen een ijzersterk duo dat bijna niet is af te stoppen. Het duel met Galatasaray vormde geen uitzondering. Een actie van Farfán in de 38ste minuut was cruciaal voor het verloop van de wedstrijd. De Peruaan werd omver getrokken door Stjepan Tomas die met een rode kaart van het veld moest. Daarna was het verzet van de ploeg van Erik Gerets gebroken. Vlak voor tijd bekroonde Koné zijn goede optreden met een prachtig doelpunt. Een paar weken geleden had de Ivoriaan moeite met scoren, maar in de laatste vijf duels maakte hij zeven goals.

PSV kan de laatste ontmoetingen met Liverpool en Bordeaux ontspannen tegemoet gaan. Cocu had dat twee maanden niet gedacht. Maar de conclusie dat dit PSV beter is dan het elftal van de afgelopen jaren wilde hij nog niet trekken. „We zijn hard op weg.”