Hbo wil van eerste functie een succes maken

Het Nederlandse hbo behoort internationaal tot de top. De werkloosheid bedraagt 1 jaar na afstuderen minder dan 3 procent (het laagste Europese cijfer). Zeventig procent van de afgestudeerden geeft aan dat de gevolgde opleiding een goede basis vormde voor de huidige functie en dat zij dezelfde opleiding opnieuw aan dezelfde hogeschool zouden kiezen. Maar hoe zit het dan met het zogeheten competentiegerichte onderwijs, waarin studenten alleen nog algemene vaardigheden leren en geen vakkennis meer, en waar managers verantwoordelijk zijn voor de regelzucht (Opinie & Debat, 14 oktober).

Inderdaad hebben veel hogescholen besloten om hun onderwijs meer dan vroeger te richten op de deskundigheden die afgestudeerden nodig hebben om hun eerste functie succesvol uit te voeren. Met zo`n uitgangspunt kan niets mis zijn. Een bouwkundige bijvoorbeeld moet wel een huis kunnen ontwerpen, maar als ik er in wil kunnen wonen wil ik er ook zeker van zijn dat hij alle onderliggende berekeningen over staal en beton heeft uitgevoerd, of heeft gecontroleerd. Wij kiezen er in onze hogeschool bewust voor om ook kennis los van het beroep (bijvoorbeeld wiskunde, algorithmen, kentheorieën) over te blijven brengen. Wij zijn met die aanpak al jaren succesvol.