Gas wordt volgend jaar 75 euro duurder

Nederlandse huishoudens zijn volgend jaar circa 75 euro extra kwijt aan hun gasrekening. Dat volgt uit de prijsverhoging die gasleverancier Gasterra – voorheen Gasunie – zijn klanten in rekening brengt. Gasterra heeft 70 procent van de Nederlandse gasmarkt in handen.

Op basis van contracten die energiebedrijven zoals Nuon en Essent eerder dit jaar hebben afgesloten met Gasterra voor de levering van gas in 2007, blijkt dat de gasprijs vanaf volgend jaar met 3,5 cent per kubieke meter omhoog gaat. Een gemiddeld huishouden verbruikte vorig jaar 1.736 kubieke meter gas. Omgerekend betekent dat een prijsstijging van ongeveer 60 euro. Inclusief btw gaat het om een bedrag van 75 euro.

De verhoging van de gasprijs is mede het gevolg van de gestegen olieprijzen. In Nederland zijn die aan elkaar gekoppeld. Wordt de olie duurder, dan gaat ook de prijs van gas omhoog. De meeste contracten voor de levering van gas in het jaar 2007 zijn al begin dit jaar afgesloten, toen de olieprijzen een piek bereikten. Dat de olieprijzen de afgelopen maanden zijn gedaald, werkt in die contracten nog niet door. „Dat geldt wel voor de contracten voor 2008, die we nu afsluiten”, zegt een woordvoerder van Gasterra.

Of de Nederlandse huishoudens daadwerkelijk meer geld kwijt zijn aan hun energierekening, hangt mede af van het feit of energiebedrijven de prijsstijging doorberekenen aan hun klanten. Een woordvoerder van energiebedrijf Eneco laat weten dat het normaal is dat een hogere inkoopprijs voor gas ook leidt tot een hogere gasprijs voor de consument. Nuon en Essent zeggen allebei nog niet te weten of ze zullen besluiten hun tarieven te verhogen. Een beslissing daarover verwachten ze in de komende weken. Daarbij telt ook dat ze niet al hun gas voor 2007 bij Gasterra hebben gecontracteerd.

Ook de weersomstandigheden hebben invloed op de hoogte van de uiteindelijke energierekening. Zachte wintermaanden leiden tot lagere kosten.

Met de hogere gasprijzen zal waarschijnlijk ook de prijs voor elektriciteit stijgen, omdat in Nederland de stroom voor een belangrijk deel wordt opgewekt in gasgestookte centrales.

Het kabinet heeft afgelopen zomer besloten de Nederlandse huishoudens aan het eind van dit jaar 52 euro te schenken, als tegemoetkoming voor de hoge energierekening. Of dat volgend jaar ook gaat gebeuren, is niet duidelijk.