‘Financiële steun voor dagbladen niet nodig’

Een Kamermeerderheid van PvdA en CDA pleit voor extra steun aan Nederlandse dagbladen, maar niet alle kranten stellen prijs op geld uit Den Haag.

Tijdens de bespreking van de mediabegroting pleitten Joop Atsma (CDA) en Martijn van Dam (PvdA) maandagavond voor steun aan betaalde kranten. De kwaliteitsjournalistiek zou onder druk staan door dalende lezersaantallen en advertentie-inkomsten. Volgens Van Dam neemt de „paniek” in de krantensector toe en is het tijd om een „commissie van wijzen” aan te stellen die de krantenwereld onderzoekt. Minister Van der Hoeven (CDA, Media) zegde toe bij het Bedrijfsfonds voor de Pers te informeren naar maatregelen.

Uit een rondgang langs de hoofdredacties blijkt dat de landelijke dagbladen niet staan te springen om extra steun. „Uitgeverijen zijn bedrijven en daar hoort de overheid niet rechtstreeks middelen naar toe te schuiven”, zegt een woordvoerder van het AD. Volgens die krant zou het gemakkelijker moeten zijn om bij het Bedrijfsfonds voor de Pers subsidie te verkrijgen voor innovaties.

Trouw-hoofdredacteur Frits van Exter is van mening dat een krant als bedrijf onafhankelijk van de overheid moet kunnen opereren. „Wel zouden uitgevers tevreden moeten zijn met een lager rendement.”

Volgens Birgit Donker, waarnemend hoofdredacteur van NRC Handelsblad, maakt deze krant uit principe geen gebruik van subidies van het Bedrijfsfonds. „We willen onze onafhankelijkheid bewaren.” Hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Broertjes, wijst financiële steun ook af maar vindt de aandacht voor de kranten „terecht”. Van de kranten mag het plan om het btw-tarief op kranten van 6 naar 19 procent te verhogen wel meteen van tafel. De Telegraaf wilde geen commentaar geven.