Extra inzet politie en camera’s in Napels

De door criminaliteit geplaagde Zuid-Italiaanse stad Napels krijgt duizend politieagenten extra en bewakingscamera’s verspreid over de stad. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt.

Directe aanleiding voor de extra veiligheidsmaatregelen waren de zeven moorden die sinds vrijdag op verschillende plekken in Napels en omgeving zijn gepleegd.

Premier Romano Prodi zinspeelde ook op de mogelijke inzet van het leger om het geweld in de derde stad van het land te beteugelen. Maar zijn minister van Binnenlandse Zaken, Guiliano Amato, distantieerde zich daarvan.

„We moeten de wijze waarop we de veiligheid van onze burgers waarborgen radicaal en permanent herzien”, aldus minister Amato gisteren. „Wij willen een echte verandering bewerkstelligen. Daarom zetten we alles op permanente, niet op tijdelijke maatregelen.” Amato bestempelde de situatie in Napels als zonder weerga in Europa. Hij noemde in dit verband de camorra, zoals de maffia daar heet. Die doet met name in drugs en wapens, prostitutie en afpersing.

In het weekeinde werden drie mensen vermoord. In twee gevallen had dat volgens de politie niets te maken met de camorra. Maandag volgde een vierde moord in het centrum van de stad. Dit betrof volgens de politie een afrekening in het camorramilieu.

Gisteren kwamen er nog drie moorden bij. In een dorp dertien kilometer ten noorden van de stad werd de 36-jarige eigenaar van een winkel voor computerspelletjes in zijn zaak doodgeschoten. En enkele uren later werden in Torre del Greco, zeventien kilometer ten zuiden van Napels, twee leden van een plaatselijke bende geliquideerd, terwijl ze op een scooter reden. (AP, Reuters)