Een prikkelende jamsessie op een tropisch strand

cd hiphop Sol.illaquists of Sound – As If We Existed Anti ****

cd hiphop

Sol.illaquists of Sound – As If We Existed

Anti****

50 Cent maakte recent een mixtape onder de naam Hiphop Is Dead; Nas brengt binnenkort een album uit met dezelfde titel.

Maar hiphop is springlevend, hiphop is overal en omdat rappers het zo druk hebben met het uitventen van het succes van hiphop, schiet het maken van een goeie plaat er wel eens bij in. Dus bellen ze allemaal dezelfde producers en draaien ze vermoeid hetzelfde sleetse verhaaltje af.

Gelukkig zwemmen in de mainstream en de underground ook nog artiesten rond die de rommel zigzaggend ontwijken, de naald van hun kunstvorm niet in die ene groef willen laten hangen en zoals Sol.illaquists of Sound hiphop maken die met open vizier terugblikt en vooruitkijkt. Alsof je het benauwde wereldje van de kille materialistische opscheprappers even mag verlaten voor een prikkelende jamsessie op een tropisch strand. De hiphop van Sol.illaquists of Sound schakelt voortdurend tussen soepele raps van Swamburger en theatrale zang van Alexandrah, die verhalen ontvouwen over de verwoestende invloed van alcohol op hun omgeving, de opmars van hiphop als een zichzelf kopiërende cultuur en een bezoek aan grootmoeder met een dramatische ontknoping.

Producer DiViNCi schetst muzikaal een boeiend decor door warme, diepe en heldere funk af te wisselen met rauwe tegendraadse breakbeats en een chaotische collage van bas, drums en orgels. Soms zijn de beats stevig, met doordreunende bassen en felle scratches, dan weer kerkelijk, met haast klassieke zang en piano en stemmige strijkers, of ronduit ambient, met heelalmelodieën die lang na-echoën, ritselende hi-hats en een gedempte baslijn. Deze hiphop is poëtisch, strijdbaar en speels tegelijk.

    • Saul van Stapele