‘Dit worden onze golfidolen’

Wereldtitel bij de amateurs kan stimulans zijn voor jongeren om te gaan golfen.

Maar de stap van amateur naar profspeler is groot.

Joost Luiten op weg naar de wereldtitel golf voor landenteams op de De Zalze Golfclub in Zuid-Afrika. Hij finishte met een eagle en vier birdies. Foto Getty Images/ Warren Little STELLENBOSCH, SOUTH AFRICA - OCTOBER 27: Joost Luiten of Holland tees off on the seventh hole during the second round of the Eisenhower Trophy at De Zalze Golf Club on October 27, 2006 in Stellenbosch, South Africa. (Photo by Warren Little/Getty Images) Getty Images

Flink wat aandacht in de media en een berg positieve reacties, waaronder een gelukstelegram van koningin Beatrix. De overwinning van het drietal Joost Luiten, Tim Sluiter en Wil Besseling bij het WK voor amateurgolfers heeft heel wat losgemaakt.

Dat het Nederlandse team gevestigde golfgrootmachten als de Verenigde Staten en Canada voorbleef, was verrassend. Toch kwam de overwinning niet helemaal uit de lucht vallen. Luiten (20 jaar), Besseling (21) en Sluiter (17) zijn talenten die de afgelopen jaren zowel nationaal als internationaal successen behaalden. De manier waarop Nederland de titel in de wacht sleepte, was wel indrukwekkend. Besseling speelde vier ronden op een hoog niveau en werd ook eerste in het individuele klassement. Luiten worstelde lang met zijn putter, maar toen het er de laatste holes echt om ging, maakte hij zijn reputatie als grootste talent van Nederland waar. Met een sublieme eindsprint – een eagle en vier birdies op de laatste vijf holes – bezorgde hij Nederland op spectaculaire wijze de wereldtitel. De pas zeventienjarige Sluiter, die in augustus furore maakte bij het KLM Open, had de dagen daarvoor zijn steentje al bijgedragen.

„Deze drie jongens worden de eerste Nederlandse golfidolen”, sprak een uitgelaten Jeroen Stevens, topsportcoördinator bij de Nederlandse Golffederatie NGF. Golf is met meer dan 260.000 geregistreerde spelers inmiddels de vierde sport van Nederland. Daar horen aansprekende prestaties bij. De NGF steekt de laatste jaren veel geld in topgolf; dat werpt nu zijn vruchten af.

De realiteit gebiedt te zeggen dat de waarde van een wereldtitel bij de amateurs niet overdreven moet worden. Luiten, Sluiter en Besseling zullen niet wereldberoemd worden na hun zege in Zuid-Afrika. Het verschil tussen het amateurgolf en het professionele golf is groot. Beroemd (en rijk) worden de professionele golfers die grote toernooien winnen of schitteren in de Ryder Cup. Nederland zou als golfland pas werkelijk op de kaart worden gezet als een Nederlander de Britse Open wint – het golfequivalent van Wimbledon. De huidige Nederlandse profspelers als Maarten Lafeber, Robert-Jan Derksen en Rolf Muntz hebben alle drie al eens een toernooi gewonnen, maar zijn nog nooit in de top-10 van een van de vier jaarlijkse majors geëindigd.

Of Luiten, Besseling en Sluiter dat in zich hebben? Luiten speelde in Zuid-Afrika hoe dan ook zijn laatste wedstrijd als amateur. De 20-jarige golfer uit Bleiswijk wordt professional, en hoopt in 2007 Lafeber en Derksen te vergezellen op de grote Europese Tour. Daarvoor moet hij de komende weken in Spanje nog wel twee loodzware kwalificatietoernooien zien te overleven. Als hij faalt – en dat is verre van denkbeeldig want de concurrentie is moordend – speelt hij volgend jaar ‘als wereldkampioen’ voornamelijk in de anonimiteit op de EPD-Tour, de tweede divisie van het Europese golf.

De 21-jarige Besseling meent nog niet klaar te zijn voor de overstap naar de profs. Hij heeft aangekondigd nog minimaal een jaar amateur te blijven. Dat lijkt verloren tijd. Besseling werd in 2004 ook al derde in het individuele klassement bij het WK. De 17-jarige Sluiter gaat de komende jaren golf en studie combineren in Amerika. De tijd dat je als topamateur automatisch succesvol was als je overstapte naar de professionals is al lang voorbij. Maar dat Nederland grote talenten heeft in golf, daar hoeft niemand meer aan te twijfelen.

Bekijk de scores van het WK op internationalgolffederation.org