Diederik van Vleuten verkoopt zijn Gerard Reve-collectie

LEIDEN. Cabaretier-tekstschrijver Diederik van Vleuten verkoopt vandaag zijn Gerard Reve-collectie: een paar kasten vol, met vooral veel zeldzame brieven, boeken en curiosa. De collectie omvat circa zeshonderd items, waarbij één item weer kan bestaan uit 27 brieven uit een correspondentie. Er zijn bijzondere exemplaren van De Avonden, waaronder het exemplaar van Reve zelf, dat van zijn psychiater en zijn geschiedenisleraar. Ook wist Van Vleuten de hand te leggen op romans en politieke pamfletten van Reves vader. De verzamelaar hoopt dat veel stukken uit de collectie een plek krijgen in een letterkundig museum, of wellicht in het aan Reve gewijde museum in de nieuwbouw van de Amsterdamse bibliotheek. Een klein aantal zaken houdt Van Vleuten zelf, zoals een kroontjespen met inktlap van de grote schrijver zelf. De verkoop wordt geregeld door antiquariaat AioloZ in Leiden. Vanavond krijgen daartoe genodigde gasten de eerste gelegenheid tot koop. Antiquaar Piet van Winden denkt dat het eigen exemplaar van Reve van De Avonden dan de deur uitgaat. De prijs is vastgesteld op 25.000 euro.