De stemming

Boekje Wat Wouter wil

Wouter wil Ahmed

In het voorjaar zei de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb in de Volkskrant dat ‘Den Haag’ hem niet nodig had. Aboutaleb, die bij de gemeenteraadsverkiezingen bijna 47.000 voorkeursstemmen kreeg, hoefde niet zo nodig minister te worden in een kabinet met de PvdA. Hij zei: „Ik committeer me aan Amsterdam.”

Maar Wouter Bos heeft Aboutaleb wél nodig. In het boekje Wat Wouter Wil, dat Bos vandaag op straat in Amsterdam presenteert, staat dat hij graag bij Aboutaleb op bezoek gaat in Amsterdam. Hij houdt van het type sociaal-democraat dat Aboutaleb is: streng en rechtvaardig, een man die „met zijn poten in de modder staat”. Aboutaleb, zelf van Marokkaanse afkomst, eist volgens Bos van Marokkaanse jongens dat ze ‘respect’ tonen voor buren, leraren, politieagenten en broeders op de ambulance. En zo wil Bos het graag. Van het type softe buurtwerker houdt hij niet.

Nóg beter zou het zijn, zegt Bos in Wat Wouter wil (een interviewboek gemaakt door de journalist Max de Bok), als hij niet meer bij Aboutaleb op bezoek zou hoeven gaan – „omdat hij inmiddels in mijn kabinet zit”. En er staat: „Ik moet afwachten of het lukt, maar ik heb goede hoop.” Bos zou willen dat Aboutaleb minister werd van Onderwijs of Sociale Zaken, niet van Integratie. „Zelf zegt hij altijd dat je integratie moet onderbrengen bij arbeidsmarktbeleid of bij onderwijs. We zullen zien.” (PdK)

JP wil speelplicht

„Leuk jongens, het is weer een beetje als vroeger.” Lijsttrekker Jan Peter Balkenende (CDA) zat vanmorgen de eerste Keek op de Dag voor, een dagelijks persgesprek van een CDA-prominent met journalisten. De sessie, in de werkkamer van fractievoorzitter Maxime Verhagen, deed hem denken aan zijn periode als Tweede-Kamerlid, toen het CDA tijdens de oppositiejaren nog een Keek op de Week organiseerde. Balkenende wilde aandacht voor zijn plan om peuters via een ‘speelplicht’ met elkaar te laten spelen. „Kinderen van drie hebben het recht op ontmoeting”, zei de premier. „Het zou mooi zijn als zij een paar dagen per week vaardigheden zouden leren om beter met andere kinderen om te gaan.”

Balkenende ging ook nog in op het lijsttrekkersdebat van zondag. PvdA-leider Bos had gezegd dat de premier persoonlijke verdachtmakingen had geuit. „Als je premier wil worden, moet je tegen kritiek kunnen. Ik heb gezegd dat Bos heeft gedraaid over het ontslagrecht. Dat was een zakelijke kwalificatie.” (GV)