De politieke soulmate

Kandidaten kiezen op

basis van bijvoorbeeld welk huisdier iemand heeft. Het kan allemaal op internet.

Wie bij de verkiezingen op een vrouwelijke, vegetarische roker wil stemmen, heeft op 22 november de keuze uit Nathalie de Rooij (SP) of Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). De internetsite www.wiekiesjij.nl is een handleiding voor kiezers die niet op de lijsttrekker willen stemmen. Bezoekers kunnen allerlei voorkeuren invullen, zoals ‘aantal gepubliceerde opinieartikelen’, ‘koop- of huurhuis’ of ‘huisdier’. Na het invullen geeft de site een stemadvies.

Vier kandidaten van vier partijen zijn geïrriteerd over de website. „Bezoekers krijgen een stemadvies op basis van volstrekt willekeurige criteria”, zegt Niesco Dubbelboer (PvdA, nummer 45 op de kandidatenlijst). „Kiezers die een lager geplaatste kandidaat willen steunen omwille van zijn standpunten, hebben niets aan zo’n site. ”

Met Fatma Koser Kaya (D66), Raymond Knops (CDA) en Xaviera Ringeling (GroenLinks) is hij een eigen website begonnen, www.pimpyourvote.nl. Alle vier zullen vermoedelijk voorkeursstemmen nodig hebben om in de Kamer terecht te komen. De kandidaten geven op de site uitleg over hun ideeën, en zij roepen kiezers op om juist op kandidaten te stemmen die niet zo hoog op een lijst staan. „Door bewust gebruik te maken van je voorkeurstem kun je een persoon, wiens profiel aansluit bij jouw belangen- of interessegebied, de Kamer in helpen”, schrijven zij. Inmiddels hebben ook de PvdA’ers Co Verdaas en Guus Krähe zich bij het initiatief aangesloten.

Een „politieke soulmate” zoeken kan ook op een andere website, www.writersblock.net. Op deze, ludiek bedoelde, site van het magazine Writersblock kunnen kiezers op basis van hun eigen ideeën en persoonlijkheid bepalen bij welke kandidaat zij het beste passen. Niet alle ruim vijfhonderd kandidaat-Kamerleden hebben overigens meegewerkt. Wie het liefst thuis op de bank ontspant, sport op televisie kijkt, opiniebladen leest en Nederland vooral waardeert om de tolerantie, moet stemmen op Wim Moinat, de nummer 29 van de SP. (GV)

Bijdragen: Petra de Koning en Guus Valk

Deze rubriek verschijnt tot en met de verkiezingen op 22 november dagelijks op deze plek en op www.nrc.nl/stemming