Choco-colasaus

Als filmmaken een recept was, dan is de eetfilm een winnend recept (zie daarvoor ook de rubriek Bijzien op deze pagina). Eden van de Duitse regisseur Michael Hofmann is in dat geval een klassiek recept van een chefkok die z`n dag niet had. Dat de film begin dit jaar op het Filmfestival Rotterdam de publieksprijs won, is desondanks begrijpelijk. Liefde gaat door de maag en filmliefde ook: één blik op de chocoladetaart die maitre d` Gregor voor serveerster Eden bereidt en ook een beetje diëtende toeschouwer gaat om. Gregor is gespecialiseerd in cucina erotica, voor de corpulente chef de enige manier om contact met mensen te leggen. De rest laat zich raden: Eden wordt zijn culinaire muze (alles strikt platonisch, of toch niet?) en haar huwelijksleven bloeit er ook weer van op. Zoetsappig? Zeker. Eden is vooral een vertel-vertel-film: met uitzondering van de verlekkerde openingssequentie, gaat het regisseur Hofmann er niet om zijn publiek eveneens van lustopwekkende gerechten te laten watertanden. Het is hem genoeg zijn publiek te vertellen dat Eden dat doet. Zo wordt een chocoladetaart nooit een chocoladetaart en wordt het nooit een filmische sensatie om beelden te proeven en geluiden te ruiken en erachter te komen hoe Gregors fameuze cho-coca cola-de-saus smaakt.

Eden. Regie: Michael Hofmann. Met: Josef Ostendorf, Charlotte Roche, Devid Striesow. In: 15 bioscopen.